info@autonovosti.com
kolekcija od 70 skoda automobila
Zanimljivosti

Britanac sa kolekcijom od 70 Škodinih vozila

766pregleda

Britanac Mark Torok u svojoj kolekciji ima čak 70 Škodinih automobila. On kaže da ih je jedno vrijeme kupovao češće nego što bi išao u prodavnice robe široke potrošnje i da je u samo deset godina uspio da “sagradi” najveću kolekciju automobila iz Češke Republike.

Najstariji primjerak u kolekciji je model S110 DeLuxe iz 1973. godine, koji je uspio da spasi sa otpada tokom posjete Istočnoj Evropi, ali Torok najviše uživa da vozi Superb V6 iz 2006. godine ili kako ga on naziva, “produženi Volkswagen Passat”.

Torok kaže da većina ljubitelja automobila u Velikoj Britaniji slabo poznaje Škodine automobile. Oni su bili relativno popularni sve do pojave modela 105/120/125 krajem sedamdesetih godina i da su zatim gotovo nestali sve do dvadesetak godina kasnije kada je Volkswagen izuzetno popravio standarde kvaliteta češke marke.

Tada su modeli Fabia i Octavia postali izuzetno popularni, a upravo oni čine najveći dio kolekcije. Iako modeli sa slika djeluju kao da pripadaju otpadu i da nisu u voznom stanju, Torok kaže da većina njih samo zahtijeva novi alkumulator i detaljno pranje kako bi se mogli koristiti svakodnevno.

A zašto baš Škoda? Markov deda je posjedovao automobile ove kompanije za vrijeme hladnog rata pošto nije mogao da priušti nijedan novi sa zapada pa se “ljubav” prenijela i na njega. Posebnu pažnju su mu privukla vozila na otpadu za koje je smatrao da “život” još postoji pa je bio u stanju da ih kupi po veoma niskim cijenama.

Među silnim Škodama se našao i jedan naš domaći automobil. Pod nekoliko centimetara prašine, između dvije Škode Favorit se može primijetiti i Zastava 313, ili kod nas poznat kao Stojadin.

kolekcija od 70 skoda automobila

 

automobili.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW