info@autonovosti.com
Korisno

Cabriolet

666pregleda

Cabriolet – francuski izraz, najčešće korišten naziv za automobil bez krova.

image_62851

image_62850

Cabriolet je bio francuski naziv za tip male kočije za dvije osobe sa sklopivim krovom, a nastankom autoindustrije počeo se primjenjivati i u njoj. S vremenom je taj izraz postao dominantan (uz engleski termin ‘convertible’), te danas generički označava sve modele bez krova, koji se onda dijele na roadstere, landaulete, phaetone i druge podtipove.

image_62852

image_62858

Danas je vožnja bez krova skupo naplaćivani luksuz, no u početku automobilizma svi auti bili su u toj formi. Zanimljivo je da su teži nego automobili s krovom, jer za nadoknadu potrebne čvrstoće svaki kilogram u krovu trebaju nadomjestiti sa dva do tri kilograma u podu. Zbog zahtjevnije izvedbe, manje serije i bogatije opreme za 20-ak posto skuplji su od klasičnih auta. Od sredine 90-ih u sve većoj mjeri zamjenjuju ih kupe-kabrioleti (C-C).

image_62855

image_62859

smagazin.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW