info@autonovosti.com
porsche c88
AutomobiliZanimljivosti

Da li ste ikada čuli za Porsche C88???

1.59Kpregleda

Porsche je simbol prestiža i najpopularnijeg sportskog automobila na svijetu, ali svojevremeno se razmišljalo i o Porscheu za narodne mase

porsche c88

Ekonomični Porsche za široke mase zvuči kao šala. Istina, Porsche je imao 924 kao naslednika 914, ali sve to je daleko od modela C88. To je model, odnosno, bolje rečeno, koncept koji je Porsche razvio na poziv kineske vlade za razvoj porodičnog automobila.

porsche c88

Da, kineska država je još pozvala dvadesetak najpoznatijih brendova da im ponude porodični auto i prikažu ga na konferenciji u novembru 1994. godine u Pekingu. Najbolji od njih je trebalo da postane serijski model koji bi u kooperaciji proizvodio First Automotive Works, poznatiji kroz skraćenicu FAW.

porsche c88

U to vrijeme brojne strane kompanije su već bile prisutne na kineskom tržištu, gdje su u saradnji s lokalnim proizvođačima pravili modele prilagođene lokalnom tržištu. U to vrijeme kineske kompanije su tehnološki u potpunosti zavisile od stranih partnera.

porsche c88

Kineska vlast je to odlučila da promijeni i od 1996. godine pokrene vlastitu proizvodnju u bar 3 kompanije, zajedno s proizvođačima djelova. Istovremeno bi se ograničila mogućnost uvoza stranih roba. U drugoj fazi, od 2005. godine, kineska autoindustrija bi postala u potpunosti nezavisna i počela bi da izvozi svoje modele u ostatak svijeta.

porsche c88

A na prije pomenutoj konferenciji odlučio je da se predstavi upravo Porsche. Njihov koncept razvijen za samo četiri mjeseca je nazvan C88, gdje slovo C stoji logično za ime zemlje (China), a 88 znači sreću i bogatstvo u kineskoj kulturi. A taj “srećni“ Porsche je trebalo da ponovi uspjeh Bube na ideji da motorizuje Kinu. Zato je morao da bude jeftin, robustan, prostran, udoban, te jednostavne arhitekture koja bi dozvoljavala lako prilagođavanje proizvodnji kod kineskih partnera.

porsche c88

Tadašnji šef Porschea Wendelin Wiedeking je objasnio da će od koncepta nastati tri modela. Prvi bi bio trovratni kompakt pokretan 1.1 benzincem od 48 KS u kombinaciji 4-stepenim automatikom. Do 100 km/h bi stizao za 20 sekundi i koštao bi oko 45.000 CNY. Drugi model bi pokretao isti motor, a radilo bi se o komfornijem kompaktu s pet vrata i karavanu. Veći i sporiji od prije pomenutog ovaj bi bio skuplja opcija. Konačno, tu je i najprestižniji model dužine 405 cm i širine 163 cm s 1.1 motorom pojačanim na 68 KS. Do stotke bi stizao za 16 sekundi, a mogao bi do 165 km/h. Potrošnja je bila ispod 6 l/100 km.

porsche c88

Zanimljivo, Porsche je tada na listu opcija uvrstio brojnu opremu poput ABS-a i vazdušnih jastuka, a ponuda bi uključivala i 1.6 atmosferski dizelaš od 70 KS. A taj treći model je zadovoljio sve bezbjednosne i emisijske norme te je imao potencijal izvoza na ostala tržišta u razvoju.

porsche c88

Taj treći model je dobio zaobljeni dizajn za koji je Porsche vjerovao da će biti svjež i u novom milenijumu. C88 pritom iz razumljivih razloga ne bi nosio Porscheov logo. Plan je bio da C88 dostigne godišnju proizvodnju od pola miliona primjeraka.

porsche c88

A na konferenciji uprkos brojnim funkcionalnim konceptima nije izabran pobjednik. Kineska vlast se zahvalila, a posledica je da su brojni detalji s prikazanih koncepata, a posebno s C88, poslije viđeni na kineskim modelima, mišljenja su u Porscheu.

porsche c88

C88 je danas izložen u Porscheovom muzeju, a projekat je kasnije prodat u Indiju.

 

index.hr

 

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW