info@autonovosti.com
AktuelnostiSport

Dakar će se po prvi put u istoriji voziti u samo jednoj zemlji

552pregleda

Već su obavljeni konstruktivni razgovori kako bi se takmičenje vratilo u Afriku. A dotad – Južna Amerika. Jedno od najpoznatijih auto-moto takmičenja na svijetu reli Dakar će se sledeće godine održati u Peruu, a biće to prvi put da se cijeli reli održava u jednoj zemlji.

“Reli će se održati od 6. do 17. januara 2019. u Peruu. Na rasporedu će biti deset etapa, a start i cilj će biti u Limi,” izjavio je direktor relija Etienne Lavigne, dodavši da će veći dio trase biti na pješčanim dinama.

“Etape će biti zahtjevnije nego do sada, a većina će biti na pijesku”, dodao je Lavigne. Francuski mediji navode da bi nakon toga reli mogao da se vrati u Afriku gdje se održavao od 1979. do 2008. kada je napustio Crni kontinent zbog bezbjednosnih razloga.

“Imamo nekoliko opcija, posebno u Alžiru, Angoli i Namibiji gdje smo već obavili konstruktivne razgovore na visokom nivou. Ako reli više ne možemo održati u Južnoj Americi, moramo pronaći zemlje koje imaju topografiju koja može da ponudi 10-12 dana takmičenja”, dodao je direktor relija.

Četiri decenije tradicije

Premijerno izdanje relija Dakar je održano 1979. godine. Reli je tada startovao u Parizu, zatim se nastavio kroz Alžir, Niger i Mali, a završavao je u Senegalu.

Do 2007. reli je startovao u Evropi, zatim se nastavio u Africi, a 2008. je otkazan dva dana prije prve etape zbog straha od terorističkih napada. Od 2009. godine se održava u Južnoj Americi.

 

autoblog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW