info@autonovosti.com
Formula 1

Dodatni bod za najbrži krug – novo pravilo u F1 šampionatu

574pregleda

Ideja da se za najbrži krug trke vozačima u novoj sezoni daje dodatni poen prošla je na Vijeću Svjetske automobilske federacije.

Sezona u Formuli 1 počinje sledećeg vikenda, a već u Melburnu ćemo možda vidjeti na djelu i ovo novo pravilo. Vozač koji zabilježi najbrži krug tokom trke dobiće dodatni bod. Ipak, i pored pozitivne odluke Vijeća FIA, potrebno je da novo pravilo bude odobreno na glasanju Komisije Formule 1 i da prije prve trke bude dodato u propozicije i pravila takmičenja.

Procedura za donošenje novih pravila ili mijenjanje postojećih je zapravo obrnuta – prvo se glasa na Komisiji F1, a zatim na Vijeću Svjetske automobilske federacije. U Formuli E se već primjenjuje ovo pravilo, ali u Formuli 1 bi ono bilo modifiovano i bilo bi dodijeljeno vozaču koji izvozi najbrži krug a trku završi među prvih 10.

 

sportklub.rs


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW