info@autonovosti.com
NovostiOstalo

E-PRIME Xperience električno biciklo

1.34Kpregleda

Na beogradskom sajmu automobila i motocikala imali smo priliku da se upoznamo sa jednim, da kažemo novitetom. U pitanju je elektični bicikl. E-PRIME Xperience.

e-prime-electric-bicycle-autonovosti.me-4

Veoma smo se iznenadii što smo na sajmu mogli da izbliza vidimo i upoznamo se sa prototipom ovog prevoznog sredstva. Takođe smo i imali priliku da razgovaramo sa jednim od konstruktora ovog bicikla.

e-prime-electric-bicycle-autonovosti.me-2

Ideja se pojavila prije otprilike godinu dana. Trojica prijatelja su počela iz entuzijazma i ljubavi i napravili nešto što je, slobodno možemo reći, prava stvar. Počelo je “eksperimentisanje”, pravljenje i prilagođavanje ramova, u koje bi se savršeno mogla uklopiti baterija.

e-prime-electric-bicycle-autonovosti.me-5

Ram je aluminijski. Ostavlja veoma dobar vizuelni utisak. Komponente su uglavnom od raznih dobavljača, već gotove, veoma kvalitetne. Samim tim konstruktori su time željeli da smanje cijenu proizvodnje, a tim i cijenu samog finalnog proizvoda.

e-prime-electric-bicycle-autonovosti.me-16

Da napomenemo, cijena prototipa koji je bio izložen na sajmu kretala bi se oko 2000 € (kad uđe u serijsku proizvodnju). Što je višestruko povoljnije od nekih modela koji se mogu naći na tržištu, a cijenom 4-5 puta prelaze ovu cifru od 2000 €.

e-prime-electric-bicycle-autonovosti.me-6

Prema riječima konstruktora na cijenu najviše utiče baterija. Ona predstavlja “srce” ovog bicikla i od njenog kapaciteta zavisi kolika će finalna cijena biti. E- PRIME Xperience je totalno podložan promjeni komponenti, tj. možete sami konfigurisati svoj bicikl.

e-prime-electric-bicycle-autonovosti.me-15

Što se tiče baterije, u E-PRIME Xperience se ugrađuju Lifepo4 baterije. Imaju životni vijek od 2000 ciklusa punjenja. Na prototipu je bila ugrađena baterija najvećeg kapaciteta (40 Ah) čija snaga iznosi 1500 W. Autonomija E-PRIME Xperience sa ovom baterijom je oko 150 km. S tim što bicikl posjeduje i modove za asistenciju, koji uz pomoć pedaliranja mogu udvostručiti autonomiju.

e-prime-electric-bicycle-autonovosti.me-14

Najveća brzina koju E-PRIME Xperience može postići je 60 km/h, što je zaista impresivno. Vrijeme koje je potrebno da se napune baterije iznosi od 2-8 sati, u zavisnostsi od jačine punjača i kapaciteta baterije. Model koji je bio izložen se napuni za 4 sata.

e-prime-electric-bicycle-autonovosti.me-12

Na raspolaganju Vam stoji i putni računar putem kojeg možete pratiti i podešavati razne parametre.

Težina modela koji je bio izložen je 35 kg i opet je tu glavnu ulogu “odigrala” baterija. Sa baterijom manjeg kapaciteta, autonomija se smanjuje na 100 km, ali opet je tu mod asistencije, a težina se smanjuje za 10 kilograma. Znači težina od 25 kg.

Odabirom raznih komponenti i baterija samo možete kreirati bicikl po svojoj mjeri. Samim tim kreirate i cijenu koju ćete platiti za bicikl.

e-prime-electric-bicycle-autonovosti.me-13

Serijska proizvodnja se očekuje za nekih 2-3 mjeseca. Možemo samo reći da smo oduševljeni ovim “proizvodom”. Jedva čekamo da vidimo serijske verzije i ukoliko budemo bili u mogućnosti da ih testiramo.

e-prime-electric-bicycle-autonovosti.me-3

Bićemo tu da ispratimo ovaj projekat i da pišemo o novostima.

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW