info@autonovosti.com
Kamioni

Električni damper Komatsu HD605

5.75Kpregleda

Novi svjetski trend elektro-mobilnosti širi se poput virusa. Na tržištu imamo elektro-autobuse, dostavna vozila, SUV, putničke automobile i skutere. Pred nama je vjerovatno najveći električni kamion na svijetu.

U pitanju je Komatsu HD605, pod čijom “haubom” se nalaze baterije kapaciteta od nevjerovatnih 700 kWh, čija masa iznosi 4,5 tona! Ovaj kamion nosi naziv E-Dumper, ali treba istaći da ovo nije čistokrvni proizvod firme Komatsu, već iza njegovog razvoja stoje kompanije Kuhn AG i Lithium Storage GmbH.

Razvoj ovog električnog monstruma pokrenut je na inicijativu kompanije Ciments Vigier SA, koja im je dala na raspolaganje “stroj” Komatsu 605 HD, čiji je dizelski pogon zamijenjen električnim. Ovaj damper priprema se u Švajcarskoj i teži nevjerovatnih 65 tona. Kao i kod automobilskih elektromobila, damper je opremljne sistemom rekuperacije električne energije, što znači da na nizbrdicama i prilikom kočenja sitem puni baterije.

Švajcarska federalna laboratorija istakla je, da je damper sposobam tokom vožnje od 32 km da regeneriše oko 40 kWh električne enrgije, a prosječno je prototip prelazio dvadesetak ovakvih distanci dnevno. Ako je ovo tačno, ovaj damper je sposoban da regeneriše oko 200 kWh dnevno. Na svijetu postoji samo jedan jedini primjerak E-Dumpera. Ako se pouzdanost pokaže na visokom nivou, damper će biti na tržištu. Očekivana cijena – 1.000.000 dolara. Manje nismo ni očekivali.

 

auto.blog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW