info@autonovosti.com
NautikaNovosti

Elling Carlsen sa motorima Scania

1.51Kpregleda

Arktički okean je jedno od najtežih radnih okruženja na planeti Zemlji i samo je najbolja oprema sposobna da se nosi sa teško zamislivim uslovima, talasima i niskim temperaturama. Arhipelag Svalbard, na sjeveru Norveške i njegovih 2.500 stanovnika, tokom izolacije u mračnim i hladnim zimskim mjesecima, moraju se brinuti o sebi, svom životu i potrebama. U cilju rješavanja potreba potreba lučke kapetanije u mjestu Longyearbyen (najveća luka u arhipelagu), naručen je višenamjenski, 15 metara dugačak brod – Elling Carlsen.

brod-elling-carlsen-sa-motorima-scania-2016-proauto-04

Brod je prvensteno namijenjen pilotiranju, odnosno navođenju većih brodova pri ulasku u luku, ali i za spasilačke porebe, a povremeno se javlja potreba da radi i kao remorker, sa vučnom silom od 6,2 tone. Budući da su radni uslovi najteži zamislivi, kompletna instalacija i svi sistemi na brodu napravljeni su dvostruko: u slučaju kvara ili otkazivanja jednog, u rad se istovremeno uključuje drugi sistem, kako bi se plovidba nastavila neometano.

brod-elling-carlsen-sa-motorima-scania-2016-proauto-02

Kako bi brod bio dovoljno brz i snažan, u njega su ugrađena dva Scanijina 16-litarska V8 motora, svaki sa po 1.000 KS. Motori su smješteni u unutrašnjost trupa i dobro izolovani, kako bi se nivo buke smanjio na minimum. Naime, nizak nivo buke i niska emisija polutanata, bio je jedan od preduslova, jer Norvežani veliku pažnju pridaju zaštiti okoline. Na brodu su između ostalog i dva “vodena topa”, pa brod može poslužiti i u protivpožarnim akcijama.

brod-elling-carlsen-sa-motorima-scania-2016-proauto-03

Unutrašnjost broda, odnosno komandni most, napravljeni su u futurističkom stilu i podsjeća na avionski kokpit.

“Plovidba je kao letenje!”, s ponosom objašnjava kapetan Kjetil Bråten: “Nema broda kao što je Elling Carlsen. Isunjava najstrožije zahtjeve koje smo nametnuli prilikom izgradnje. Dostiže brzinu od 40 čvorova, što je rijetkost u ovoj klasi, tih je u radu, potpuno siguran i stabilan, te osposobljen za gotovo sve moguće operacije na niskim temperaturama i ‘teškom’ moru.”

brod-elling-carlsen-sa-motorima-scania-2016-proauto-05

Ovaj brod postavlja nove standarde u brodogradnji. Sagrađen je u finskom brodogradilištu Marine Alutech, po propisima namijenjenim za komercijalne avione i zadovoljava sve zahtjeve koje je postavila Norveška obalna administarcija (Norwegian Coastal Administration), te će s lakoćom obavljati sve operacije do Sjevernog pola.

proauto.ba

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW