info@autonovosti.com
AktuelnostiAutomobili

EuroNCAP test: Panda 0 zvjezdica, a Wrangler samo 1

341pregleda

Svi još uvjek pamtimo da je evropska bezbjednosna agencija prije godinu dana Fiatovom Puntu u ponovljenom testu oduzela sve zvjezdice. Sada su sličnu sudbinu doživjela još dva modela, oba iz ponude Fiat Chrysler Auta.

Punto više nije u ponudi, izdržao je tek nekoliko mjeseci nakon katastrofalnih ocjena za bezbjednost. Nema ni naslednika. Ali zato je na tržištu jednako vremešan i još simpatičniji model. U pitanju je Fiat Panda, a nju EuroNCAP nije testirao još od 2011. godine kada je prošla solidno, s četiri zvezdice. A budući da njena oprema ne ide puno dalje od podsjetnika za pojaseve i uvažavajući činjenicu da se radi o prilično starom modelu bilo je jasno da se model neće dobro provesti. Panda je lansirana 2011. godine, ali njena osnova datira iz 2003. godine, kada je Fiat lansirao aktuelnu platformu.Tako je i bilo pa je konačna ocjena čista nula. Da, nula zvjezdica, a ako ćemo da širimo priču, za zaštitu odraslih ima 45 %, djece 16 %, pješaka 47 % i sistema asistencije tek 7 %. Da, najprodavaniji auto u Italiji nosi titulu automobila s najnižom ocjenom u području zaštite djece otkako EuroNCAP sprovodi ta testiranja. Konkretno, 10-godišnje dijete u Pandi će prilikom udarca s boka imati veliku vjerovatnoću povreda, i to zbog udarca u glavu. U frontalnom sudaru stepen zaštite 6- i 10-godišnjaka je nedovoljan, i to u području glave i vrata.

I novo može da bude nebezbjedno

Još više začuđuje rezultat Jeep Wranglera. Iako se radi o nedavno predstavljenom novitetu sa priličnom visokom cijenom, nedostatak sistema asistencije je donio drastičnu kaznu – samo jednu osvojenu zvjezdicu.Michiel van Ratingen iz EuroNCAP-a je izjavio: “Baš je razočaravajuće vidjeti potpuno nov auto na tržištu u 2018. godini koji nema sistem automatskog kočenja i držanja trake. Vrijeme je da vidimo proizvod iz FIAT-Chrysler grupe koji nudi bezbjednost na nivou rivala.”

Za razliku od pomenutih, ostali modeli na testu su odlično ocijenjeni. Na testu su bili i Audi Q3, BMW X5, Hyundai Santa Fe, Jaguar I-Pace, Peugeot 508 i Volvo S60/V60, a svi su osvojili maksimalnih pet zvjezdica.

Problemi i kod odlikaša

Ali i među njima ima problema. Tako je kod Hyundaija istaknut problem s bočnim vazdušnim zavjesama koje kod verzija s panoramskim staklenim krovom mogu da budu rastrgane pri aktivaciji. Hyundai je problem naknadno otklonio, a vlasnici prve serije će biti obaviješteni o naknadnom servisu.

Problema sa vazdušnim jastucima je imao i BMW X5, i to s onim za koljena vozača koji se aktivirao u smjeru u kome ne pruža optimalnu zaštitu. Slično je zabilježeno prošle godine kod Serije 5.

Među testiranima se  ističu Audi, Peugeot, Volvo i posebno jaguar I-Pace kao dokaz da automobil može da bude dobar za okolinu, ali istovremeno i veoma bezbjedan.

 

index.hr


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW