info@autonovosti.com
Aktuelnosti

Ferrari na ovogodišnji Goodwood dovodi tri jedinstvena automobila

1.05Kpregleda

Ferrari ne bi bio to što jeste, da nas ne iznenadi s vremena na vrijeme. Ovoga puta to će biti na Goodwood Festival of Speed događaju od 4-7. jula. Naime na jednom mjestu će se zajedno naći tri unikatna modela.

U pitanju su: Ferrari P80/C koji je specijalno rađen za trkačku stazu po narudžbi (pre)bogatog kupca, SP3JC koji je baziran na modelu F12tdf i Ferrari Monza SP2 iz ograničene serije, namijenjene za odabrane ljubitelje i kolekcionare Ferrarija. Svakako zanimljive, impresivne i unikatne “mašine”.


Ferrari P80/C je baziran na šasiji 488 GT3 modela, mada je blago proširen. P80/C nije legalan za vožnju po putevima. Razvijen je samo za upotrebu na trkačkoj stazi, a njkegov razvoj je trajao punih pet godina, što je duže nego razvoj bilo kojeg unikatnog modela Ferrarija.

Dizajn modela P80/C nije ni nalik nijednom modelu koji je u aktuelnoj ponudi Ferrarija. Odlikuje ga “klinast” dizajn, školjka od ugljeničnih vlakana, sa dosta aerodinamičkih detalja, a sve u svrhu vrhunskog držanja na stazi pri velikim brzinama.


Ferrari SP3JC je još jedan od specijalnih, unikatnih Ferrari superautomobila. Baziran je na modelu F12tdf.  U njegov “razvoj” je utrošeno oko dvije godine.

Ovo nije samo model kome je odsječen krov, već su urađene i druge prepravke. Automobil je izmijenjen naprijed i sa strana, dok su na poklopcu motora ugrađena dva staklena otvora kako bi mogli da se divite V12 motoru sa 769 konja.


 SP3JC  je dvosjed iz “Icona” serije koja je napravljena u čast najpoznatijih automobila ove kompanije. Monza SP2 ima naprijed postavljen V12 motor, bazira se na modelu 812 Superfast. Nema krov, kao ni vjetrobransko staklo.

Preciznih informacija koliko će primjeraka modela Monza SP2 biti napravljeno i koja će im biti cijena nema. Ono što se zna jeste da će biti ponuđeni samo odabranim najpoznatijim i najbogatijim ljubiteljima Ferrarija.

 

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW