info@autonovosti.com
Ford Badge Hero Shot
Novosti

Ford prijavio patent za vještački zvuk motora – zbog štednje

918pregleda

Ford je patentirao sistem za stvaranje vještačkog zvuka motora koji bi trebalo da pruži utisak vozaču da pogonski agregat vozila kojim upravlja ima više cilindara. Primjera radi, 3-cilindrični motor bi trebalo da zvuči kao 6-cilindrični. To i nije neka novost jer ovaj sistem koriste mnogi proizvođači uključujući i Ford (Mustang 2.3 EcoBoost, Focus RS), ali u ovom slučaju cilj nije sportski utisak, već štednja i ekologija.

Prema navodima iz Forda, vještački dorađeni zvuk bi trebalo da podstakne vozače na izmjenu stepeni prenosa pri nižem broju obrtaja što će se pozitivno odraziti na ekonomičnost, odnosno smanjila bi se potrošnja goriva kod manjih motora.

ford engine

Naime, u Fordu tvrde da mnogi vozači mijenjaju brzine “po sluhu” što onda dovodi do toga da se (sve prisutniji) manji motori “ćeraju” u visoke obrtaje zbog utiska nedovoljne snage čime se poništava njihova očekivana manja potrošnja goriva i emisija štetnih gasova. Zato bi se, uz veštački zvuk, način vožnje modela s manjim motorima mogao promijeniti u pozitivnom smjeru kako bi se zaista ostvarila njihova veća ekonomičnost.

Za sada nema nikakvih zvaničnih potvrda da će se ova tehnologija zaista naći u Fordovim modelima, ali patentiranje ove primjene nam daje do znanja da u Fordu smatraju da bi ideju trebalo zaštititi.

 

autonet.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW