info@autonovosti.com
Uncategorized

Godišnje u svijetu u saobraćajnim nesrećama pogine 1,35 miliona ljudi

951pregleda

Sve više ljudi u svijetu strada u saobraćajnim nesrećama, čak 1,35 miliona godišnje, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), zabrinuta zbog manjka mjera bezbjednosti u siromašnim zemljama

U godišnjem izvještaju o bezbjednosti na putevima, SZO je navela i da su saobraćajne nesreće glavni uzrok smrti djece i mladih, od pet do 29 godina. Poslednjih godina ukupan broj mrtvih na putevima u svijetu ne prestaje da raste, pa je tako ove godine zabilježeno 1,35 miliona žrtava dok ih je 2009. bilo više od 1,2 miliona.

“Te smrti su neprihvatljiva cijena za mobilnost. Ne postoji nijedan izgovor za neaktivnost”, navodi se u saopštenju generalnog direktora SZO Tedrosa Adanoma Gebrejesusa.

SZO je kao pozitivnu stvar navela to što je stopa smrtnosti u odnosu na svjetsku populaciju poslednjih godina stabilizovana, čemu su pomogli napori bogatijih i srednje bogatih zemalja da povećaju bezbjednost na putevima. Eksperti taj uspjeh najviše pripisuju boljim zakonskim rješenjima koja se tiču glavnih rizika kao što su brzina, vožnja pod dejstvom alkohola i nekorišćenje pojasa, kacige za motocikliste ili posebnog sjedišta za djecu.

Navedena je i važnost infrastrukture poput trotoara i biciklističkih i motociklističkih staza, kao i poboljšanje standarda za vozila.

Ipak, dok se u bogatim zemljama stanje popravlja, nijedna siromašna zemlja nije zaielježila pad broj žrtava, najvećim dijelom zbog nedostatka mjera za poboljšanje bezbjednosti, navodi se u izvještaju.

Najveća stopa smrtnosti na putevima je u Africi (26,6 na 100.000 stanovnika), dok je najniža u Evropi (9,3 na 100.000 stanovnika).

 

beta.rs


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW