info@autonovosti.com
Novosti

Google-ov autonomni automobil naučio da pazi na bicikliste

985pregleda
Google već godinama usavršava tehnologiju autonomne vožnje, a sada je prevazišao još jednu prepreku koja je stajala na putu samovozećih automobila.

Kako piše B92, iako su se sasvim dobro snalazili kada je riječ o određivanju položaja i praćenju kretanja drugih vozila i pješaka, Google prototipovi “automobila bez vozača” imali su probleme sa biciklistima, naročito sa njihovim ponekad nepredvidivim radnjama u saobraćaju.

U američkom IT gigantu kažu da je kompjuter u međuvremenu naučio “da tumači namjere biciklista” na osnovu njihovih gestova. U najnovijem mjesečnom izvještaju o napretku samovozećeg automobila, Google je objavio da je softver u stanju da prepozna podignutu ruku kojom biciklisti najavljuju mijenjanje pravca kretanja u vožnji.

Sistem je tako u stanju da predvidi da će biciklista koji se nalazi ispred automobila skrenuti lijevo ili desno na sledećem ukrštanju puteva, ako da odgovarajući signal prije nailaska na raskrsnicu. Osim toga, senzori su u stanju da detektuju promjenu putanje kretanja bicikla koji zaobilazi parkirani ili zaustavljeni automobil, pa će samovozeći auto održati distancu i dati dovoljno prostora da biciklista bezbjedno zaobiđe prepreku.

U slučaju da je potrebno zaobići bicikl, Google automobil će se odmaknuti dovoljno da ne ugrozi biciklistu prilikom preticanja. Kako bi bili sigurni da su pokrili sve vrste bicikala, u Googlu su vršili testove čak i sa tandem biciklima.

Interakcija automobila sa biciklima i bezbjednost biciklista veoma je važan element u razvoju “automobila bez vozača”, s obzirom da su oni jedna od najranjivijih kategorija učesnika u saobraćaju. Prema podacima američke Nacionalne agencije za bezbjednost na putevima, u SAD je u 2014. poginulo 726 biciklista dok ih je 50.000 povrijeđeno u saobraćajnim nezgodama.

Google je saopštio da je krajem juna na putevima širom zemlje imao 58 prototipova samovozećih automobila, a do sada su ova vozila tokom testiranja prešla preko 2,7 miliona km.

 

b92.net

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW