info@autonovosti.com
MotocikliNovostiOstalo

Helpmet – kaciga koja može spasiti život (+VIDEO)

578pregleda

Već smo ranije pomenuli planove kompanije BMW o uvođenju automatskog sistema za pozivanje hitnih službi u slučaju nesreće.

Prvi takvi sistemi će već naredne godine naći na odabranim modelima bavarskog proizvođača.

Sada stižu najve sličnog sistema, koji bi trebalo da se nađe ne na motociklu, već na kacigi i to u okviru projekta koji nosi naziv “Helpmet” (spoj reči “help” – pomoć i “helmet” – kaciga).

helpmet-autonovosti.me1

U neku ruku, ovaj projekat je bolja ideja, a evo i zbog čega. Motocikl će automatski izvijestiti o udesu, bez obzira na ozbiljnost eventualnih povreda, dok će Helpmet to uraditi jedino ako su povrede određene težine.

 Pogledajte: Preživio udes motorom zahvaljujući jakni sa airbagom 

 

U samoj kacigi je u osnovi smješten “pametni telefon”, uključujući SIM karticu, GPS, senzore udara i bateriju. Sistem će reagovati samo u unaprijed zadatim situacijama, tako da eventualni padovi kacige neće aktivirati hitni poziv.

helpmet-autonovosti.me2

Korisnici sistema će se registrovati “onlajn”, gdje će moći da unesu i lične podatke, pa će u slučaju nesreće, hitne službe imati potrebne podatke. Tu se mogu unijeti i informacije vezane za zdravstveno stanje ili alergije na određene medikamente.

Kaciga nema previše atraktivan izgled, ali treba imati na umu da njen razvoj još uvek traje. U krajnjem slučaju, njen cilj je spašavanje života, a ne vizuelna privlačnost.

Pogledajte i video:

 

moto-berza.com

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW