info@autonovosti.com
Hispano Suiza Carmen
AktuelnostiNovosti

Hispano Suiza Carmen i zvanično

1.01Kpregleda

Hispano Suiza Cars je na sajmu automobila u Ženevi i zvanično promovisao ekskluzivni električni automobil Carmen

Carmen ima šasiju od ugljeničnih vlakana (težina vozila iznosi 1690 kg), a radi se o automobilu koji odlikuju luksuz, komfor i inovacije. U unutrašnjosti imamo sjedišta od ugljeničnih vlakana i kompozitnih materijala (sjedišta su presvučena kožom i alkantarom), pa LED ambijentalno osvjetljenje, 10.1-inčni infotainment sistem, bežično punjenje za smartphone, kao i Android Auto i Apple CarPlay.

Za pogon su zadužena dva elektromotora sa ukupno 750 kW/1019KS, dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za manje od tri sekunde, dok je najveća brzina el. ograničena na 250 km/h. Baterije su za sada od 80 kWh, ali do početka proizvodnje automobil bi mogao da dobije nove od 105 kWh i autonomiju koja sa jednim punjenjem iznosi i više od 400 km.

U planu je proizvodnja serije od samo 19 primjeraka (po cijeni od 1,5 miliona eura po primjerku), a start isporuka se najavljuje za jun 2020. godine. Carmen je razvio kompanijin produkcijski partner QEV Technologies koji će se takođe brinuti za proizvodnju automobila i baterija u svojoj fabrici u Barseloni.

Što se izgleda tiče, Carmen je inspirisan dizajnom modelom Dubonnet Xenia iz 1938. godine. Hispano Suiza je inače osnovana 1904. godine u Barseloni (do 1946. su proizveli oko 12.000 luksuznih automobila), a treba podsjetiti da je početkom ovog vijeka već bilo pokušaja oživljavanja ove marke i to 2001. i 2002. godine kada su predstavljeni prototipovi K8 i HS21-GTS.

Hispano Suiza Carmen

Za ovaj najnoviji pokušaj je zaslužan Miguel Suqué Mateu, potomak osnivača iz 1904. godine, uz najavu da će pokušati da ostvari svoj san. Takođe, Hispano Suiza Carmen je ime dobio po Carmen Mateu, unuci osnivača Hispano Suize.


Pogledajte i VIDEO:

autoblog.rs


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW