info@autonovosti.com
AutomobiliZanimljivosti

Jagdwagen 597 – Prvi Porsche Terenac

Jagdwagen 597
721pregleda

Uskoro ćemo dočekati coupe verziju Cayennea, SUV-a koji je marku još 2002. godine s prvom generacijom uveo u off-roaderski svijet, a u međuvremenu se pojavio i za broj manji Macan… Ipak, ako zagledamo bolje u prošlost terenski Porsche modeli ne postoje tek poslednjih 16 godina već u stvari – skoro 50!

Jagdwagen 597

Vlada je početkom 1950-ih, naime, tražila vozilo za potrebe njemačke vojske koje će biti brzo, lako i agilno što je u to vrijeme bila specijalnost Porschea, ali i jeftino i jednostavno s niskim troškovima održavanja. Na kraju, vozilo je moralo da bude i veoma sposobno na terenu s pogonom na sva četiri točka.

Jagdwagen 597

Mada bez previše iskustva na 4×4 polju Porsche se 1955. godine ipak prijavio s off-roaderom jednostavne gradnje i masom od tek 870 kilograma pod nazivom 597 Jagdwagen. Pokretao ga je četvorocilindarski 1,5 litarski boxer preuzet iz modela 365, a sa 50KS je mogao da postigne maksimalnu brzinu od 100 km/h .

Jagdwagen 597

Motor je bio uparen s 4-stepenim ručnim mjenjačem s dodatnim stepenom za off-road vožnju kao dio sklopa koji je pogon samo sa prednje premještao i na zadnju osovinu. S pogonom 4×4 i konstrukcijom s međuosovinskim rastojanjem od dva metra mogao je da savlada uspon do 65 stepeni, a sa šasijom bez vrata ovaj Porsche je bio upotrebljiv i kao desantna polu-amfibija (prvi primjerci nisu imali ni prozore).

Ipak, nakon prezentacije mogućnosti novog 4×4 vozila njemačkoj vladi (zatim britanskoj i francuskoj), država je izabrala vozilo Auto Uniona. Porsche je zaustavio projekat. Do tog trenutka je proizveden 71 primjerak Jagdwagena koji su bili ponuđeni kao vozila za lovce, a vjeruje se da je danas od te brojke 50 i dalje u voznom stanju.

Nevjerovatno je koliko oni danas vrijede, naime, prije dvije godine putem aukcijske kuće Bonhams jedan primjerak iz 1957. godine je prodat za vrtoglavih 200.000 eura jednom entuzijasti. Ako se i vama dopada 597 Jagdwagen pogledajte video Porschea koji je posvetio svom istorijskom, ali pomalo zaboravljenom 4×4 modelu…


Pogledajte i VIDEO:

 

 

jutarnji.hr


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW