info@autonovosti.com
Novosti

Jaguar Land Rover kupuje V8 od BMW-a?

698pregleda
Nažalost, V8 motori postaju vrsta u izumiranju, i to posebno oni atmosferski. Ovi moderni postaju manji i dodaju im se turbo punjači, prvenstveno radi povećanja efikasnosti. Ipak, ono što se danas prodaje su četvorocilindraši, gdje je BMW dobar primjer.

Prodaja V8 modela sve je teža da bi se opravdali troškovi razvoja, ali neki jednostavno ne mogu da egzistiraju bez ovih mašina, kao na primjer Jaguar i Land Rover.

Svi JLR performantni motori su pogonjeni 5,0-litarskim AJ-V8 motorima u atmosferskoj ili kompresorskoj izvedbi. Problem je što je AJ-V8 praktično neizmijenjen poslednjih 20 godina. Samim tim, nemoguće je da bude u „dobrim odnosima“ sa aktuelnom regulativom u vezi sa izduvnim gasovima.

JLR-u će uskoro biti potreban novi V8 za perjanice, a pitanje je da li bi se troškovi razvoja isplatili, posebno sada, kada su ogromni resursi investirani u redne Ingenium agregate.

BMW bi tu mogao da bude u ulozi „pomoć prijatelja“. Naime, Bavarci već rade na novom V8 i mada u boljoj poziciji od JLR-a kada je amortizacija troškova u pitanju, ali ipak i njima sve to treba da se isplati. Rješenje je u snabdijevanju drugih proizvođača motorima. Po najnovijim izvještajima, BMW i JLR su se već dogovorili oko isporuka novog V8.

Takav potez ne bi bio bez presedana, jer su L322 Range Rover i Land Rover Discovery 3 bili dostupni sa BMW-ovim V8 do 2006., u vrijeme kada je BMW posjedovao Land Rover.

 

auto.blog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW