info@autonovosti.com
Novosti

Japan protiv testiranja autonomnih vozila na javnim putevima

960pregleda

Japanska nacionalna policijska agencija objavila je vodič za sprovođenje testiranja autonomnih vozila na javnim putevima, u kome se iz saobraćaja u potpunosti isključuju  autonomni automobili.

Tako bi svi testovi trebalo da se obavljaju sa “pravim” vozačem za upravljačem ovih vozila, kako bi se spriječile nezgode ukoliko dođe do nekog hardverskog kvara ili softerske greške.

Osim toga, vozila koja će se tesitrati na putevima moraće da imaju crnu kutiju poput aviona, koja će bilježiti sve podatke. U slučaju bilo kakvog incidenta, crna kutija će se analizitrati kako bi se otkrilo šta je pošlo naopako i preduzeće se neophodne mjere kako se isto ne bi ponovilo. Kada ove korektivne mjere budu usvojene doći će i do nastavka testiranja autonomnih vozila na javnim putevima.

Ova agencija poziva se na sistem klasifikacije polu i potpuno automatskih vozila, u kom u prvi nivo spadaju automobili kojima su samo neke funkcije automatizovane, a u drugi vozila sa mnoštvom automatizovanih funkcija, poput ubrzavanja, upravljanja i kontrole. Treći nivo čini ograničena “self-driving” automatizovanost, gdje vozač može da preuzme kontrolu nad vozilom ukoliko se za tim ukaže potreba, ali vozilo se u uglavnom kreće samostalno. I u poslednji, četvrti nivo spadaju u potpunosti autonomna vozila koja operišu u potpunosti nezavisno od ljudskog faktora.

Tokom ljeta se očekuje panel koji će činiti stručnjaci u namjeri da analiziraju potrebne izmjene pravnih regulacija u vezi sa testiranjem samovozećih automobila na javnim putevima. Jedna od glavnih tema za debatu biće pitanje odgovornosti pred zakonom u slučaju kada dođe do nezgode.

 

totalcar.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW