info@autonovosti.com
Novosti

Japanci sve više zaostaju u razvoju električnih i autonomnih vozila

625pregleda

U procesu je najveća revolucija automobilske industrije još od njenog začetka, a da pritom nema jasnog puta kojim smjerom će tržište tačno krenuti. Proizvođači širom svijeta, posebno u SAD-u, Evropi i Kini enormne količine novca ulažu u razvoj električnih i autonomnih vozila, ali japanske kompanije, tradicionalno konzervativne i ‘ziheraški’ nastrojene, zaostaju za konkurencijom.

Honda je tek početkom ove godine pokrenula vlastitu laboratoriju za razvoj vještačke inteligencije i robotike, dok je Toyota prije 11 mjeseci podlegla pritisku lansirajući vlastitu diviziju za električna vozila.

Mazda je odlučila da krene BMW-ovim stopama i da od 2019. uvede jedinstvenu platformu na kojoj će praviti sve svoje automobile od najmanje Mazde 2 do crossovera CX-9. Nova platforma će podržavati sve vrste motora s unutrašnjim sagorevanjem, hibride i plug-in hibride, a raspolaže čak i kapacitetom za ugradnju baterijskog paketa.

Nissan je za sada najdalje stigao, budući da je bio jedan od prvih proizvođača visokoserijskih električnih automobila, pa je ujedno japanski pionir po pitanju razvoja autonomnih automobila.

Subaru i Mitsubishi će se vjerovatno u potpunosti prikloniti Toyoti, odnosno Nissanu, ali sve ovo je premalo i presporo kada se u obzir uzme napredak koji Silicijumska dolina i Evropa postižu u razvoju vještačke inteligencije i autonomne mobilnosti sledeće generacije.

 

auto.blog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW