info@autonovosti.com
KorisnoSavjeti

Kada šaltati u višu brzinu?

873pregleda
Mnogi se čude što se kod automobila s pokazivačem trenutka šaltanja na tabli s instrumentima pali lampica (zelena strelica prema gore) kad okretaji dođu do 1800 o/min, a kod nekih dizelaša već na 1500 o/min. No, da to nije korisno, zasigurno ne bi bilo tako određeno.

kada_saltati_1

Radi se o činjenici da je sposobnost rada na niskim okretajima osnova ekonomičnosti motora i štednje goriva. Treba ipak znati da je motor specifično najštedljiviji (računajući odnos snage i potrošnje) nešto iznad okretaja najvećeg obrtnog momenta. Međutim, tada motor, kod štedljive vožnje, isporučuje više snage nego je potrebno za pokretanje automobila. Zbog toga je apsolutno najniža potrošnja na što nižim obrtajima.

nissan-gt-r-instrument-panel

Ručni mjenjač omogućava bolje prilagođavanje najštedljivijem režimu, ali za to treba imati iskustva i ne smije se mučiti motor preniskim obrtajima, kod velikog opterećenja.

K2hKXDTjSTugwYrsalIT_b1919d9f0a0d028a01fbfbf92505519a

BMW je otišao dalje, te je svoje nove dizelaše prilagodio da mogu mirno raditi i na 1000 o/min, pa se u petoj ili šestoj brzini može kliziti brzim gradskim cestama. To je omogućeno savršeno preciznijim balansiranjem klipnog mehanizma i ugradnjom dvije osovina za prigušenje vibracija. Šaltanje kod 1500/min u viši stepen odnosi se samo na vožnju uz malo opterećenje, kod umjerenog ubrzanja, na pravcu ili vožnji nizbrdo. Naime, tada su male inercijske sile i male sile plinova (uslijed izgaranja u cilindrima), koji se velikim dijelom međusobno poništavanju te se noseći dijelovi klipnog mehanizma, a posebno leteći i temeljni ležajevi, rasterećuju.

my_rpm_gauge_by_theyphotography-d311why

Većina skupljih modela s ručnim mjenjačem na ploči s instrumentima ima pokazivač preporučljivog uključivanja u viši (strelica prema gore) ili niži stepen prenosa (strelica prema dolje).

Naravno, ako se tada naglo doda gas ili se na malim okretajima vozi uz veliko opterećenje, nastaje debalans. Inercijske sile ostaju iste, a povećavaju se sile plinova, što povećava opterećenje i trošenje vitalnih dijelova. Tada osjećamo da se motor ‘muči’. Dakle, na uzbrdici ili ako želite naglo ubrzati ili vozite potpuno opterećen automobil, šaltajte na višim okretajima. Ali, ako želite voziti najštedljivije kod malog opterećenja, tada ubacujte u viši stepen prenosa po preporuci proizvođača, iako su razlike male (u poređenju sa šaltanjem na 2000 o/min), pa ih je teško utvrditi. No, nećete pogriješiti ako šaltate i na nižim okretajima od 2000 o/min. Naravno, samo ako vozite po pravcu ili nizbrdo.

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW