info@autonovosti.com
KorisnoSavjeti

Problemi prilikom kočenja

1.54Kpregleda
Kočioni sistem automobila mora biti pouzdan. Zbog sigurne vožnje nužno je redovno provjeravati kočioni sistem kako bi poštedjeli svoj ali i tuđi život i izbjegli povrede kao i materijalnu štetu.

brake-light-warning

Prva i jedna od redovnih provjera koje svaki vlasnik automobila mora provjeriti je provjera količine kočione tečnosti. Tečnost mora biti bez oku vidljivih vazdušnih mjehurića i iznad linije minimuma koja se vidi ispod poklopca motora. Obično automobili imaju indikatore te putem lampice upozorenja na kontrolnoj tabli u vozilu daju do znanja vozaču ukoliko je nivo tešnosti pao ispod dozvoljene količine, odnosno ako je došlo do kvara.

brake-fitting

Mekana papučica kočnice jedan je od mogućih pokazatelja kako u kočionoj tešnosti ima vazdušnih mjehurića, te je potrebno odzračiti cijeli sistem.

integral-drum-brake.base@1x

Propadanje papučice takođe može značiti kako je cilindar kočnice neispravan. Obično gumena brtva propada, a njena je zamjena neizbježna.

glavni-kocioni-cilindar-vw-golf-1-3555107-5122230

Pojačana buka za vrijeme kočenja može značiti kako su pločice ili doboš pri kraju svog radnog vijeka pa ih je potrebno što prije zamijeniti. Buka nastaje zbog slabljenja materijala koji je istrošen i u kontakt dolaze 2 metala (pločica i disk).

pexels-photo-29308-large

Ukoliko pak prilikom kočenja dolazi do zanošenja i automobil vuče u jednu stranu, vrlo je vjerovatno kako se kočiona kliješta zabadaju zbog nedovoljnog hidrauličkog pritiska u jednom ili više dijelova sistema. Zbog snažnog podrhtavanja odnosno trešnje volana glavni krivac mogu biti deformisani kočioni diskovi kojima je potrebna zamjena.

vauxhallbrakefluid_1500x0

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW