info@autonovosti.com
SONY DSC
KorisnoSavjeti

Kako provjeriti ispravnost alternatora?

1.72Kpregleda

Alternatorom nazivamo električni generator koji puni električnom energijom sve uređaje na automobilu i takođe puni akumulator. Generator se ponaša poput male elektrane koja daje struju kada je vozilo treba. Generatore dijelimo na diname i alternatore.

Dinama su generatori jednosmjerne struje, dok su alternatori generatori naizmjenične struje. Svakako, većina automobila u današnjem svijetu ima alternatore, dakle generatore naizmjenične struje jer su jači i kod veoma malog broja obrtaja daju električnu energiju kojom se puni akumulator. Da bi se akumulator napunio, potrebna mu je jednosmjerna struja pa iz tog razloga alternator ima usmjerivač koji je tu da bi pretvorio naizmjeničnu struju u jednosmjernu.

alternator-1-e1451061230530

S alternatorom su česti problemi pa tako često možemo čuti rečenicu: ‘Otišao mi alternator!’ Na instrument tabli postoji lampica koja svjetli ukoliko imamo problema s ovim dijelom. Ako se ona pali, znak je da je motor u opasnosti. Naime, kada se pali kontrolna lampica za alternator, znači da auto uskoro može stati, a na motoru će se pojaviti kvar, u većoj ili manjoj mjeri. U nekim slučajevima kod pojave kontrolne lampice može se raditi o bezazlenom kvaru kao što je kontakt što ćemo, dakako lako riješiti. Ipak, u najtežim slučajevima može značiti i potpuni prestanak rada alternatora jer akumulator bez njega može isporučivati struju još samo neko kratko vrijeme. Kada se lampica upali takođe može puknuti i remen koji je pokretač alternatora, što takođe može postati veliki problem. Osim remena, čest je i kvar kojeg prouzrokuje regler, najčešće zbog istrošenosti četkica, ali i kvara u elektronskom dijelu reglera. Kvar na regleru se lako može i nanjušiti jer zbog njega u kabini se može pojaviti jak miris kiseline. Tada treba otvoriti poklopac motora i provjeriti gornju površinu akumulatora. Ako je ona vlažna, znači da kiselina izlazi iz akumulatora jer je punjenje prejako. Regler je odgovoran da se akumulator pravilno puni pa je u ovom slučaju potrebno njega zamijeniti. Kvar na alternatoru se može pojaviti i kada se lampica upali samo prilikom paljenja, a kasnije, kada motor proradi, ona se ugasi.

Uz sve ovo, prije nego se ikakav kvar dogodi, dobro je izvesti i razna mjerenja. Primjerice dobro je posebnim uređajem kojeg možete kupiti ili, ako vam je to prevelika stavka, onda kod automehaničara, izmjeriti napon akumulatora. Napon akumulatora mora biti između 13,5 i 14 V. Napon se treba izmjeriti dok motor radi, ali takođe i u samom trenutku paljenja jer ako padne ispod 10 V znak je i da je sam akumulator pri kraju. Kada ima kolebanja u naponu na samom akumulatoru, znak je da i alternator takođe ne radi dobro te se na njemu pojavio kvar.

I sam alternator se može ispitati. Kod ispitivanja alternator treba dovesti na radnu temperaturu od 25 stepeni, potom isključiti motor i odvojiti minus pol akumulatora od mase, potom na provodnik od B+ priključka treba staviti štipaljku ampermetra, a između priključka B+ i mase treba staviti voltmetar. Nakon toga treba odvojiti regler od alternatora, vratiti vezu s negativnog pola akumulatora te nakon toga spojiti izvod D+ i DF na alternatoru. Potom treba dati kontakt i uključiti dugačka svjetla i provjeriti svjetli li kontrolna lampica. Nakon toga motor treba pokrenuti i lampica bi se trebala ugasiti. Potrebno je lagano povećavati broj obrtaja motora dok i sam alternator ne postigne to isto. Kada je alternator ispravan, ampermetar će pokazivati struju blizu nazivne vrijednosti 2/3 Imax.

pmlautomobili

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW