info@autonovosti.com
Zanimljivosti

Kakva se imena daju ruskim automobilima u inostranstvu?

1.34Kpregleda

Zašto se Lada Kalina u Finskoj prodaje pod drugim nazivom? Kakve su metamorfoze pretrpjele verzije ruskih automobila napravljene za izvoz?

Ruske Lade i Volge mogu se danas vidjeti u mnogim evropskim gradovima. To su većinom stari sovjetski automobili koje je SSSR izvozio u zemlje socijalističkog bloka poput Mađarske i Čehoslovačke, ali i na kapitalistički Zapad – u Belgiju, Francusku i Veliku Britaniju. Ređe se sreću savremeni modeli Lade napravljeni za strano tržište, a i njihovi nazivi nisu poznati u Rusiji. Zašto se za strana tržišta smišljaju dragačija imena?

Šta znači „kalina“ na finskom?

Lada Kalina je jedan od prvih automobila koji su napravljeni u savremenoj Rusiji. Projektovan je sredinom 1990-ih, a masovna proizvodnja je pokrenuta 2005. godine. Kalina je prvobitno pozicionirana kao kompaktni hečbek, ali je njen proizvođač AvtoVAZ pravio i karavane i sedane, jer se smatra da Rusi njih najradije kupuju. Po nivou komfora Kalina je daleko iznad svojih prethodnika – ima klimu, ABS i vazdušne jastuke. Pored toga, ovom modelu je pružena podrška države, i to na najvišem nivou. Vladimir Putin se 2010. godine provozao u ovom automobilu od Habarovska do Čite (2.000 km). Model je počeo i da se izvozi u Evropu, doduše, uz izvjesne peripetije.

Ispostavilo se, naime, da „kalina“ na finskom znači „brujanje“, i zato je odlučeno da se tamo Lada prodaje samo pod serijskim brojem 119. Zanimljivo je da su se ruski vozači zaista često žalili na brujanje i buku koja se čuje u vožnji.

Njemačka tajga kao iz snova

Kultno terensko vozilo Niva pravi se u Rusiji još od 1970-ih. I zamislite, još uvijek se proizvodi! Jeste da nema vazdušne jastuke i ostale plodove tehnološkog progresa koji su nikli u proteklih 45 godina, ali je zato jedan od najjeftinijih pravih terenaca. Nivom možete mirne duše da istražujete pustinje i druga bespuća, a ako se pokvari, možete je popraviti nukvalno šrafcigerom. Kažu da je ovaj model zastario, ali ovaj auto ima nevjerovatno veliki broj poklonika širom svijeta. I danas je Niva najpopularniji ruski automobil u inostranstvu.

U Nemačkoj se prodaje pod nazivom Lada Taiga i samo u varijanti sa troje vrata. Istina, Tajga je i u Rusiji sredinom 1990-ih bila u prodaji, ali naziv nije zaživeo, a Njemcima se dopao. Ima elektronsku papučicu za gas, aluminijumske felne i ABS, a od dodatne opreme može se izabrati vitlo. San snova!

Elitni „Zaporožac“

Dok se evropska Kalina skoro ni po čemu ne razlikuje od ruske (osim po tome što u osnovnu opremu ulaze i dva vazdušna jastuka), drugi modeli automobila za strano tržište su jedva podsjećali na svoj ruski prototip. Imali su drugačije točkove, drugačiju elektroniku, boju, karoseriju – sve prema željama stranih kupaca.

Teško je i zamisliti, ali su pravljeni čak i automobili sa automatskim mjenjačem. Sovjetski Zaporožac je za rusko tržište bio krajnje prost, dok je verzija za zemlje Zapadne Evrope tokom 1960-ih imala dodatne retrovizore, radio, pikslu i pojačanu zvučnu izolaciju. Zaporožac je izvožen u Finsku, Belgiju, Čehoslovačku i Francusku kao Yalta i Eliette. Smatralo se (i ne bez razloga) da će sovjetski naziv pojedinim narodima biti težak za izgovor.

Volan sa desne strane

Specijalno za Veliku Britaniju u SSSR-u su pravljeni i automobili sa volanom na desnoj strani. Sve je počelo od modela GAZ M-21 Pobeda tokom 1960-ih (naziv za izvoz je bio Volga M-21). Uzgred, to je jedan od najređih automobila na svijetu. Napravljeno je samo stotinak primjeraka.

Najviše sreće u inostranstvu imala je klasična Lada i konkretno modeli 2105, 2104 i 2107. Oni su pravljeni tokom 1980-ih i 1990-ih. Verzija za Veliku Britaniju sa volanom na desnoj strani zvala se Lada Riva. Ona je izvožena i na Novi Zeland i u Australiju. U Njemačkoj je ovaj auto bio poznat kao Lada Nova, u Francuskoj je to bila Lada Kalinka, u Kanadi Lada Signet, na Kubi Lada Sputnik, a u Brazilu Lada Laika.

„Latinoamerički“ nazivi su osmišljeni tako da podsećaju na kosmičke uspjehe Sovjetskog Saveza. I danas se smatra da Sputnik spada među najprepoznatljivije riječi ruskog jezika.

Žensko ime za kabriolet

Kakav naziv bi se mogao dati modelu Lada kabriolet? Pogodili ste: Natasha. Zaista je postojao kabriolet Natasha napravljen od hečbeka 2108 koji ima troje vrata. Pravljen je za Belgiju, Francusku, Holandiju i Mađarsku, i to specijalno po narudžbini. Od 1990. do 1995. je sklopljeno oko 450 ovih neobičnih automobila.

„Piratski brod“ – ni manje ni više

U Boliviji se ruska Lada Granta u narodu zove „piratski brod“, barco pirata. Kada je Granta tek počela da se prodaje u ovoj latinoameričkoj zemlji, lokalni mediji su pokušali da objasne šta znači riječ Lada i zaključili da je nastala od slovenske riječi „lađa“. Ali zašto baš „piratska“?

 

Russia Beyond

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW