info@autonovosti.com
DBS Superleggera Volante
Automobili

Aston Martin predstavio svoj najbrži kabriolet u istoriji – DBS Superleggera Volante

74pregleda

Aston Martin je predstavio najbrži kabriolet u svojoj istoriji, DBS Superleggera Volante, na događaju London Concours

Sposoban da “pojuri” do 211 m/h (skoro 340 km/h) identičan je coupe modelu  DBS, ali je od njega skuplji za 22,500 funti. To nas dovodi do cijene od 247,500 funti, koliko je potrebno platiti da bi osjetili “vjetar u kosi”.

Sam krov je najnapredniji soft-top koji je Aston Martin ikada napravio, sa osam slojeva izolacije i sposobnošću da se potpuno otvori za 14 sekundi – iz unutrašnjosti automobila ili spolja preko daljinskog upravljača. Mehanizam je prošao više od 100.000 ciklusa testiranja u razvoju, od Doline smrti u Nevadi do Arktičkog kruga.

Sam soft-top je dostupan u osam boja, dok se boja sa unutrašnje strane može poručiti u jednoj od šest koje su na raspolaganju.

Uprkos identičnoj maksimalnoj brzini, DBS Superleggera Volante teži je nekih 170 kg više od kupea, što je ukupno 1863kg. Aston Martin tvrdi da ubrzanje od 0 do 1000 km/h dvije desetine slabije (3.6 sekundi), a od 0-160 km/h  tri desetinke sporije (6.7 sekundi) od kupea.

DBS Superleggera Volante

Motor je V12 twin-turbo zapremine 5,2 litra koji razvija 715 konjskih snaga.

Osim krova, ostatak je u velikoj mjeri identičan kupeu. Međutim, Aston mArtin je blago revidirao zadnji dio automobila – posebno “Aeroblade” na poklopcu prtljažnika – kako bi nadoknadio bilo kakve aerodinamičke gubitke. Kao rezultat, proizvodi 177 kg potisne sile – samo 3 kg manje od kupea.

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW