info@autonovosti.com
gordon murray automotive t.50
Automobili

Gordon Muray Automotive superautomobil sa V12 Cosworth motorom i manuelnim mjenjačem

366pregleda
Gordon Murray Automotive, kompanija koja nosi ime legendarnog dizajnera, objavila je zvanične informacije o svom superautomobilu koji će nositi naziv T.50. Najavljen je kao “poslednji i najveći” analogni superautomobil ikada napravljen. T.50 će imati potpuno novi Cosvorth V12 zapremine 3,9 litara i ručni mjenjač sa šest brzina.

T.50 bi trebalo da privuče fanove originalnog McLaren F1 superautomobila iz 1990-ih, jednog od najpopznatijih kreacija Gordona Murraya. Imaće istu centralnu upravljačku konfiguraciju sa tri sjedišta, kao u modelu F1. Potpuno novi V12 Cosworth motor snage 650 konja, je posebno izrađen samo za T.50. “Vrištaće” i vrtjeti do zapanjujućih 12,000 okretaja u minuti. Pogon je na zadnjoj osovini, a mjenjač je razvio Xtrac.

gordon murray automotive t.50

T.50 će se odlikovati i naprednim aerodinamičkim rješenjima. Imaće ventilator od 15,75 inča za kontrolu protoka vazduha ispod automobila, što znači da dizajn neće biti “opterećen” dodatnim spojlerima. “Naš iskusni tim primenjuje isti beskompromisni pristup dizajnu i inženjeringu koji je oblikovao svaki aspekt McLarena F1 i oni su u mogućnosti da doprinesu značajnim poboljšanjima u odnosu na taj automobil, na svaki mogući način”, kaže Murray.

gordon murray automotive t.50

Motor nema turbo ili hibridnu pomoć, samo klasičnu “prirodnu”, snagu. T.50 će imati indukcioni sistem provođenja vazduha, tako da će snaga motora ići do 700 konja. Murray je istakao da su u saradnji sa Cosswothom kreirali najbolji atmosferski motor. Težina T.50 će biti 980 kg, što će svakako biti još jedan adut u “lovu” na kupce.

Početak proizvodnje je zakazan za 2020. godinu. Biće napravljeno samo 100 primjeraka, čija će cijena iznositi preko 3 miliona dolara.


Pogledajte i VIDEO:

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW