info@autonovosti.com
Aktuelnosti

Koji proizvođači neće izlagati na ovogodišnjem sajmu automobila u Frankfurtu?

193pregleda

Razlozi otkazivanja leže u visokim cijenama izlaganja, finansijskim poteškoćama proizvođača vezanim za smanjenje emisija CO2 i ciljanoj usmjerenosti na potencijalne kupce

Da svjetski proizvođači automobila sve više koriste drugačije oblike predstavljanja svojih najnovijih proizvoda od uobičajenih autosalona i nije neka novost. Sjetimo se samo ove godine kada je Ford u Evropi upriličio predstavljanje nove Kuge i Explorera na zasebnom događaju u aprilu ili najnovije svjetske premijere Škodine palete Superb modela i električnog modela Citigo e iV na Svjetskom prvenstvu u hokeju u Slovačkoj.

Ipak, neki autosaloni, bar u Evropi tradicionalno su izuzetno posećeni, a pritom mislimo na Ženevu i naizmjenično svake druge godine Frankfurt i Pariz, ali kako prenosi njemački Auto Motor Sport čini se da će ovogodišnji IAA 2019 u Frankfurtu ostati bez dosta izlagača.

Frankfurt Motor Show otvara svoja vrata ove godine 12. septembra i traje do 22. septembra, ali već sada je izvjesno da najmanje 22 marke automobila neće izlagati svoje reprezentativne adute ove godine. Već prije mnogo godina, Volvo je najavio da će marka biti zastupljena samo, bar što se evropskih autosalona tiče, na salonu automobila u Ženevi u martu. Paris Motor Show, kao i IAA su za njih otpali. Takođe otkazali su svoje nastupe i ovi proizvođači automobila: Rolls-Royce, Aston Martin, Nissan, Renault Alpine, Dacia i Mitsubishi, kao i GM marke Chevrolet i Cadillac.

I Mazda je to objavila prije nekog vremena. Umjesto toga, odlučili su da krajem maja počnu obilazak Njemačke s ‘fleksibilnim pop-up štandom’ na mjestima na kojima se okuplja veći broj potencijalnih kupaca. Njihova turneja počinje u Berlinu u Sony Centru, zatim u Norderneju (ostrvo u Istočnoj Friziji u Sjevernom moru), Dizeldorfu, Rostoku, Drezdenu i IFA u Berlinu su na programu takođe.

Toyota se isto tako neće pojaviti u Frankfurtu ove godine. Odabrali su druge načine kako bi privukli kupce. U Frankfurtu neće biti ni PSA marki Peugeot, Citroën i DS. I ove marke su odabrale drugačije oblike predstavljanja, ali Opel iz iste grupacije PSA, s obzirom da se još uvijek smatra domaćom markom, odlučio je da bude prisutan u Frankfurtu.

Čak se ni Fiat Chrysler sa svojim markama Fiat, Chrysler, Alfa Romeo, Jeep i Abarth tamo neće pojaviti. Kao ni Suzuki ni Subaru. Tesla i Infiniti takođe bi mogli da se odluče da ne izlažu svoje automobile na autosalonu IAA 2019. Kako prenosi list Bild, konačna odluka još nije donijeta.

Jedan od razloga za izostanak velikog broja proizvođača je visoki najam štanda na sajmu u Frankfurtu. Osim toga, neki proizvođači se oslanjaju na vlastite događaje kako bi predstavili svoje nove proizvode ciljajući na određenu publiku. Bavarski premium proizvođač BMW, na primjer, za svoj štand na sajmu IAA potrošitće samo 6 umjesto 25 miliona eura, a umjesto 11.000 zakupiće samo 3.000 kvadratnih metara. Tako će prema Bildu, BMW-ov ovogodišnji izložbeni prostor biti manji od onog Opelovog 2017., koji je bio veličine 3.200 metara.

Martin Zimmermann je objasnio Renaultov izostanak Auto Motor Sportu: ‘Autosalon IAA 2019. ne odgovara ovaj put našim novim proizvodima’, rekao je predsedavajući odbora komunikacija Renaulta Njemačka. Prema Zimmermannu, ta odluka u osnovi nije uperena protiv IAA, i važi samo za 2019. godinu Osim osnovne marke Renault, ni Dacia ni marka Alpine neće imati svoj izložbeni prostor u Frankfurtu.

Na prošlom izdanju Frankfurta u septembru 2017. Alfa Romeo, Aston Martin, DS Automobili, Fiat, Infiniti, Jeep, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Rolls-Royce, Tesla i Volvo nisu učestvovali. Organizator Udruženje automobilske industrije (VDA) će koncept IAA morati da promijeni. VDA predsjednik Bernhard Mattes najavljuje da u budućnosti neće izlagati samo etablirani proizvođači i dobavljači, već i dobro poznate IT i tehnološke kompanije. ‘Prelazimo s tradicionalne izložbe prema dinamičkom događaju’, rekao je Mattes.

 

tportal.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW