info@autonovosti.com
KorisnoSavjeti

Kolika treba biti radna temperatura motora?

1.66Kpregleda

Dok se vozi normalnim opterećenjem, na otvorenoj cesti, temperatura rashladne tečnosti treba biti između 85 i 90°C, a kod većine novih motora reguliše se na 90. U ljetnim uslovima temperature rastu do 100, a termoprekidač na 96°C uključuje ventilator. Gornja prihvatljiva temperatura je 106°C i ako je viša, radi se o kvaru i motor može prokuvati.

Uzrok može biti u termoprekidaču, termostatu, pumpi rashladne tečnosti, hladnjaku i čepu hladnjaka. Pregrijavanje motora je opasno, jer može doći do oštećenja dihtunga i glave motora te se skraćuje vijek vitalnih dijelova. Svakako riješite problem prije prvih vrućina.

 

autoportal.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.