info@autonovosti.com
KorisnoSavjeti

Je li gore previše ili premalo motornog ulja?

722pregleda
Loše je jedno i drugo, ipak, gore je premalo

Redovna kontrola i dolijevanje motornog ulja bitno je za trajnost i pouzdanost motora. Manjak ulja (kad se upali crvena lampica šteta je već napravljena) pogoršava podmazivanje i povećava habanje. U ekstremnim slučajevima izaziva zaribavanje, odnosno uništenje motora.

oil-change-image

Zbog toga je preporučljivo, barem svake dvije nedelje, kod starijih auta i češće, kontrolisati nivo ulja. Kad se približi oznaci ‘min’ na kontrolnom mjeraču ulje treba doliti do  ‘max’, ali ne preko, jer se mogu oštetiti katalizator i lambda sonda, u ekstremnim slučajevima i uništiti motor.

Štetno je i premalo i previše, ali ipak je štetnije premalo. Malo veća količina (5 do 10 posto) nije opasna, a veći je problem kod dizelaša nego benzinaca.

 

autoportal.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW