info@autonovosti.com
NovostiOstalo

Kineski QOROS napravio motor bez zupčastog kaiša

634pregleda

Kineski Qoros je na domaćem terenu, odnosno sajmu automobila u Pekingu, predstavio istinsku tehnološku inovaciju. Na prvi pogled konceptni Qoros Qamfree 3 ne donosi ništa novo, no pravo se iznenađenje krije ispod haube. A tamo se naalzi potpuno novi koncept motora sa unutrašnjim sagorijevanjem koji za rad ne treba zupčasti kaiš, odnosno bregastu osovinu.

Qoros-Qamfree 3-autonovosti.me-4

Umjesto toga, kontrolu otvaranja svakog pojedinačnog ventila vrši sistem pneumatskih, hidrauličkih i električnih aktuatora. Inovativno rješenje rezultat je 17 godina rada Christiana von Koenigsegga i njegove sestrinske kompanije Free Valve. Dobro poznat inovator  i vlasnik istoimene marke supersportskih automobila, za implementaciju svog izuma nije odabrao neku zvučnu evropsku marku, već kinesku marku u rzvoju, koja se kupcima želi približiti revolucionarnim tehnološkim rješenjima.

Qoros-Qamfree 3-autonovosti.me-2

Inovativna tehnologija je primjenjena na Qorosovom 1.6 litarskom turbobenzincu, koji je pritom dobio 47 posto više obrtnog momenta i 45 posto više snage, pa raspolaže sa ukupno 330 Nm i 230 KS, dok je potrošnja smanjena za čitavih 15 posto, naročito zbog bolje riješenog hladnog starta. Uz to je motor lakši i manji, te ne treba katalizator, a zbog manje visine, snižava se i tačka težišta automobila.

8f66a171d09e9fdfa6849e25e53dd274__ampnet_photo_20160427_115908_01_jpeg_1403069_1164

Sudbina sjajne tehnološke inovacije zasad je nepoznata, no nesumnjivo će napraviti pometnju među inženjerima i veliki pomak u autoindustriji, vjerovatno veći i od onog koji se desio prelaskom sa karburatora na direktno ubrizgavanje.

 

auto-mobile.ba

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW