info@autonovosti.com
Korisno
Korisno

Korisno: Šta se može srediti poliranjem?

596pregleda

Jeftinije i praktičinije riješenje od farbanja, za uklanjanje sitnih ogrebotina na vašem automobilu, može biti poliranje. Evo šta sve može, a šta se ne može riješiti poliranjem.

Ukoliko su oštećenja na farbi vašeg automobila manjih razmjera, odnosno oštećenje nije stiglo do podloge, riješenje za vas može biti poliranje. Ukoliko je ogrebotina duboka i oštećenje je došlo do podloge, onda drugog riješenja osim farbanje nema.

Sve promjene na farbi dijele se na mehaničke i hemijske. Mehaničke nastaju grebanjem, udaranjem kamenčića i tome slično. Hemijske promjene, koje se manifestuju kroz matiranu boju (krugovi na laku koji se presijavaju), nastaju pranjem, flekama od ptičijeg izmeta, smole i njima sličnih materija.

Što se tiče poliranja, postoji korektivno i kozmetičko. Korektivno se koristi u situacijama kada je oštećenu boju potrebno popraviti, odnosno da bi se uklonile rupice koje se vide golim okom. U ovom procesu se koriste vodobrusni papir, grublja pa finija pasta za poliranje koja se nanosi mašinski.

Kozmetičko poliranje se koristi kada želimo da “osvežimo” boju. U ovom procesu, koji se takođe obavlja mašinski, koriste se paste različitog stepena grubosti, dok proces brušenja izostaje.

Iako mašinsko poliranje traje dosta dugo (za jedan automobil je potrebno između 8 i 12 sati rada) uvek je bolja opcija od samostalnog rada, jer se šmirglom koja se namjesti na običnu brusilicu može prevelikim pritiskom oštetiti lak, koji se bukvalno zapali zbog prebrzog rada šmirgle.

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW