info@autonovosti.com
lamborghini miura p400 the italian job
AutomobiliOldtajmeri

Lamborghini Miura P400 iz filma “The Italian Job” pronađena nakon 50 godina

1.72Kpregleda

Legendarna Miura P400 zablistala je 1969. u uvodnim kadrovima čuvenog akcionog filma. Mnogi fanovi Lamborghinija smatraju Miuru najljepšim modelom u istoriji ovog proizvođača.

lamborghini miura p400 the italian job

Automobilom su bili očarani i producenti filma “Posao u Italiji” (The Italian Job) pa su odabrali upravo Miuru za početnu scenu ovog ostvarenja. U uvodnim kadrovima filma iz 1969, Lamborghini Miura, koji je kao model debitovao samo par godina ranije, jezdi krivinama prevoja Veliki Sen Bernar:

I dok je Miura P400 uništena na velikom platnu, automobil koji smo vidjeli u ovom insertu u stvarnosti je “preživio”. Za kadrove slupane Miure, kompanija Paramount koristila je identično vozilo koje je već bilo oštećeno u udesu.

lamborghini miura p400 the italian job

Automobilu koji je vožen u filmu ubrzo se izgubio trag. Međutim, nekoliko godina nakon premijere među kolekcionarima se proširila vijest da Miura nije zaista uništena tokom snimanja, pa su se bacili u potragu za ovim Lamborghinijem.

lamborghini miura p400 the italian job

“Filmska” Miura P400 decenijama je izmicala potrazi, sve dok je nedavno njen sadašnji vlasnik, Fric Kajzer, nije poslao u Lamborghinijevo odeljenje Polo Storico za restauraciju klasičnih automobila ovog brenda, kako bi dobila njihov setrifikat kojim se potvrđuje originalno stanje vozila. Stručnjaci italijanskog proizvođača detaljno su pregledali automobil, uporedili broj šasije sa dokumentacijom koju posjeduju o Miuri P400 iz filma i zaključili da je zaista riječ o tom vozilu.

lamborghini miura p400 the italian job

U procesu identifikacije pomogao im je i bivši radnik Lamborghinija, Enco Moruci, koji je prije pola veka imao zaduženje da filmskoj ekipi isporuči automobil, ali i da ga vozi u svim scenama kao dubler italijanskom glumcu Rosanu Braciju. Moruci se prisjeća da su za potrebe snimanja ustupili tek izrađenu Miuru P400 koja je po boji spoljašnjosti i enterijera odgovarala pomenutom slupanom primjerku ovog modela, pa je bila idealna za film.

lamborghini miura p400 the italian job

Nakon završetka snimanja, Moruci je vratio automobil u fabriku, da bi vozilo kasnije bilo isporučeno svom prvom vlasniku, jednom kupcu iz Rima.

lamborghini miura p400 the italian job

“Filmska” Miura P400 u međuvremenu je promijenila više vlasnika, a 2018. kupio ju je kolekcionar Fric Kajzer koji tada nije bio upoznat sa istorijom ovog automobila. Nema sumnje da će otkriće stručnjaka iz Lamborghinija doprinijeti da se cijena ovog vozila na tržištu oldtajmera značajno uveća.

 

b92.net

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW