info@autonovosti.com
lamborghini Terzo Millennio
Koncepti

Lamborghini Terzo Millennio concept

1.39Kpregleda

Italijanski proizvođač supersportskih automobila predstavio je futuristički koncept Terzo Millennio nastao u saradnji sa američkim Institutom za tehnologiju Masačusets (MIT).

lamborghini Terzo Millennio

Kao što i samo ime kaže, Lamorghini je koncept Terzo Millennio osmislio kao superautomobila za treći milienijum.

lamborghini Terzo Millennio

Da bi opravdao svoj naziv, automobil ima izuzetno aerodinamičnu formu, ultra laku konstrukciju i električni pogon. Snagu dobija od 4 električna motora koji se napajaju energijom iz super kondenzatora koji je ugrađen u karoseriju vozila.

lamborghini Terzo Millennio

Umjesto u konvencionalnim baterijama, električna energija je uskladištena u specijalnim panelima koji čine spoljašnjost automobila i koji su napravljeni od ugljeničnih vlakana sa polimernom smolom. U pitanju je novi tip nanomaterijala i super kondenzatora, na kome automobilske kompanije u saradnji sa naučnicima rade u poslednjih nekoliko godina.

lamborghini Terzo Millennio

Ojačana struktura od ugljeničnih vlakana praktično u sebi krije novu vrstu baterija. Ovi paneli mogu da se oblikuju tako da sačinjavaju elemente karoserije vozila. Ujedno, nova tehnologija doprinosi i značajnom smanjenju mase električnih vozila, koja su preteška prije svega zbog masivnih klasičnih pogonskih baterija.

lamborghini Terzo Millennio

Lamborghini nije iznio specifikacije, ali je saopštio da je pogonski sistem osmišljen tako da će vremenski interval punjenja baterija biti znatno kraći nego što je to slučaj kod savremenih modela na struju. Osim toga, predviđene su i značajne uštede u potrošnji električne energije zahvaljujući unaprijeđenom sistemu za regeneraciju kinetičke energije vozila.

lamborghini Terzo Millennio

S obzirom da je kombinacija materijala koji sačinjavaju ugljenična vlakna i haj-tek baterije podložna fizičkim oštećenjima tokom eksploatacije automobila, Lamborghini i MIT zajednički rade na tome da razviju ugljenična vlakna koja će na mikro nivou sama sebe “popravljati” u slučaju da dođe do sitnih naprslina. I najmanja oštećenja će se detektovati kako bi materijal sam sebe “izliječio” hemijskim putem i spriječilo dalje proširenje naprslina.

lamborghini Terzo Millennio

Predstavljene tehnologije na ovom konceptu ipak pripadaju budućnosti i ne treba ih očekivati u dogledno vrijeme na serijskim Lamborghini modelima.

lamborghini Terzo Millennio

lamborghini Terzo Millennio

Ipak, šef razvoja italijanskog proizvođača kaže da se na njima intenzivno radi i da su neke od njih bliže praktičnoj upotrebi od drugih.

lamborghini Terzo Millennio

 

auto.blog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW