info@autonovosti.com
McLaren P1 GTR Senna
Automobili

McLaren P1 GTR Senna

1.81Kpregleda

McLaren je 2016. godine na Goodwood festivalu brzine prikazao model P1 GTR sa grafikom na eksterijeru inspirisanom dizajnom kacige bivšeg F1 šampiona Jamesa Hunta. Ovakav P1 GTR je tada pripremljen povodom 40-godišnjice Huntove titule u Formuli 1, pa su automobil odlikovali crni eksterijer, sa trakama u crvenoj, žutoj i plavoj boji.

McLaren P1 GTR Senna

Te iste godine, samo nekoliko mjeseci kasnije, McLaren se opet vratio Formuli 1 kao inspiraciji pa je svjetlost dana ugledao P1 GTR sa grafikom eksterijera po uzoru na McLarenov F1 bolid MP4/31. Sada je McLaren (odnosno McLaren Special Operations) opet predstavlja specijalni P1 GTR inspirisan Formulom 1.

McLaren P1 GTR Senna

U pitanju je McLaren P1 GTR Senna, unikatni primjerak napravljen u čast 30-godišnjice prve Sennine šampionske titule u Formuli 1.

McLaren P1 GTR Senna

Te 1988. godine Senna je titulu osvojio sa McLarenovim bolidom MP4/4 pa je tim povodom ovaj McLaren P1 GTR Senna obarban u iste Marlboro boje. To podrazumijeva Rocket Red i Anniversary White boju, kao i SEnnin broj “12” na nosu automobila. Ovaj trkački model u nazivu inače ima oznaku GTR po uzoru na nekadašnji F1 GTR koji je 1995. godine pobijedio na 24 sata Le Mana.

McLaren P1 GTR Senna

U svakom slučaju, P1 GTR ima agresivniji izgled u odnosu na standardnu verziju P1 (uključujući i prednji spojler, pragove, fiksni zadnji spojler i zadnji difuzor), kao i unaprijeđenu aerodinamiku, veći dowmforce (800 kg), bočna stakla od polikarbonata, dotjerano oslanjanje (auto je niži za 50 mm), širi trag točkova (naprijed za 80 mm), novi izduvni sistem, 19-inčne točkove, malu brazilsku zastavu na vratima, detalje sa 24-karatnim zlatom, nešto manju težinu i više snage (nije doduše poznato sa koliko snage raspolaže ovaj primjerak ali hibridni pogonski sistem u standardnom P1 GTR ima 1000KS).

McLaren P1 GTR Senna

McLaren P1 GTR Senna

Takođe, u untrašnjosti se ističu volan sa alkantarom, ugljenična vlakna i lagana sjedišta, a vlasnik ovog primjerka (inače McLarenov kolekcionar) će dobiti i kacigu u bojama koje je koristio Ayrton Senna.

McLaren P1 GTR Senna

 

autoblog.rs


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW