info@autonovosti.com
KorisnoSavjeti

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine starijeg automobila

601pregleda

Ukoliko se odlučujete na kupovinu starijeg automobila na neke manje kvarove i nedostatke morate biti spremni. Međutim evo šta treba da proverite pre kupovine kako biizbegli nepredviđenje troškove.

Stariji polovnjaci znaju da budu “rupa bez dna”. Ali to svakako nije pravilo. Uvjek se u prodaji mogu naći dobro očuvani i redovno održavani primjerci. Ukoliko kupujete polovan automobil vrijednosti do 2 000 ili 3 000 eura neki od djelova biće zreli za zamjenu ili remont. Međutim, pored jasnih znakova da je automobil u lošem stanju, ili malverzacija sa kilometražom, evo šta treba provjeriti kod svakog automobila prije nego što se odlučite na kupovinu.

Gubitak ulja – kod starijih modela je neminovan jer dolazi do slabljenja dihtunga pa se na karteru, spojevima motora, mjenjačkom sklopu i tome slično stvaraju zazori. Ukoliko je gubitak ulja manji to nije nikakav problem.

Izduvni sistem – izduvni lonac je najčešće na udaru jer se u njemu skuplja vodena para, naročito pri vožnji na kratkim relacijama. Ukoliko lonac nije u potpunosti truo reparacija je moguća.

Uporne spone, krajevi spona, ramena – za očekivati je da su kod starijih automobila na kraju svog radnog vijeka. Ukoliko se u vožnji primjeti prazan hod u volanu ili pri prelasku preko rupa iz trapa dopire snažno lupanje sigurno je vreme za zamjenu. Manžetne poluosovine se mogu vizualnim putem provjeriti – ne bi trebalo da budu oštećene ili da na sebi imaju tragove ulja.

Diskovi – ne smiju imati tragove oštećenja ili žljebova. Najbolji način za proveru je odlazak u servis gde će vam izmjeriti njihov profil.

Limarija – koševi, hauba, donji djelovi vrata, podovi, to su najkritičnije tačke. Dobar trik za proveru da li je nešto od limarije na automobilu rađeno jeste da zakačite magnet za određeni dio. Ukoliko magnet jedva drži ili spada znajte da je na tom mjestu više gita nego lima.

Pogonski kaiš – problem je što se vizualno njegovo stanje ne može procijeniti. Ukoliko dođe do pucanja sigurno staradaju ventili a motor će prezupčiti. Zato se savjetuje preventivna zamjena odmah nakon kupovine.

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW