info@autonovosti.com
servis
KorisnoSavjeti

Servis nakon pređenih 80.000 kilometara

1.23Kpregleda

Kako se vaš automobil bliži “stotki”, odnosno 100 hiljada pređenih kilometara, tako briga o njemu postaje sve veća i sve skuplja. Ali da bi auto bio dugovječan treba na vrijeme reagovati. Evo koje djelove treba mijenjati na ovoj kilometraži.

Nakon prvog ozbiljnijeg servisa koji slijedi nakon pređenih 60.000 kilometara već nakon dodatnih 20 hiljada kilometara čekaju vas malo veće investicije. Ove djelove treba provjeriti i zamijeniti nakon pređenih 80.000 kilometara.

Amortizeri – fabrička preporuka proizvođača jeste da se upravo na 80 hiljada kilometra amortizeri mijenjaju ali obzirom na loše puteve u našoj zemlji možda je zamjenu potrebno obaviti i ranije. Važno je ne zaboraviti da se pri promjeni amortizera promjene i gumeni odbojnici koji produžavaju život amortizera..

Lambda sonda – treba je prekontrolisati prije zamjene jer može da izdrži i 100.000 pređenih kilometara.

Sajla ručne kočnice – obavezno prvo prekontrolisati jer u slučaju da vozite po ravničarskim krajevima, gdje se ručna kočnica rjeđe koristi, njen vijek trajanje može biti višestruko duži.

Ulje u mjenjaču – ukoliko vaš mjenjač teže ulazi u određenu brzinu, ako se teže “šalta”, onda je po svoj prilici vrijeme za zamjenu ulja u mjenjaču.

Senzori – vremenom se prljavština skuplja u velikim količinama i tu su najviše na udaru senzori na automobilu.

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW