info@autonovosti.com
KorisnoSavjeti

Lažna kilometraža

1.24Kpregleda

Prodavci polovnih automobila se služe raznim trikovima kako bi plaćali što manje poreze i takse na automobile koje uvoze a vama prodali vozila skuplje od njihove realne vrijednosti. Ukoliko vam se desi da ste kupili automobil koji ima lažnu kilometražu imate nekoliko opcija.

Jedan od parametara koji u mnogome utiče na cijenu polovnog automobila jeste broj kilometra koje je vozilo prešlo. Ta brojka se svakako treba dobro projveriti prije kupovine jer su moguće razne malverzacije. Jedan od slučaja jeste da pri kupovini prodavac a i brojčanik (pri)kazuju jednu brojku dok se kasnije prilikom registracije i pregleda carinske dokumentacije ustanovi da je automobil zapravo prešao daleko više kilometara.

Kada se obratite prodavcu za objašnjenje najčešća “priča” jeste da je vozilo prijavljeno sa velikom kilometražom kako bi troškovi pri uvozu bili manji, a da je prava kilometraža ona koju brojčanik u automobilu prijavljuje.
Opcije koje imate su smanjenje cijene automobila, odnosno da vam prodavac vrati dio datog novca, ili raskid kupoprodajnog ugovora. U tom slučaju vi ste dužni da automobil vratite prodavcu a on da vam vrati dati novac u cjelosti.
Kako stvari često ne bivaju onako kako to piše na papiru, pored dogovora koji ja najbolja opcija ali najređe se realizuju, poslednja opcija vam je da prodavca tužite. U okviru tužbe možete zahtijevati ranije pomenute opcije, smanjenje cene ili raskid ugovora.
Vi ćete svakako dobiti ovaj spor, ali kao što mu sama riječ kaže spor zna da bude jako spor, pa je pitanje koliko ćete morati da čekate dok vam prodavac ne vrati novac, pogotovo ako nije u stanju da novac isplati. Zato je najbolje dogovorom sve srediti, a prije svega dobro provjeriti vozilo koje kupujete.
Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW