info@autonovosti.com
AktuelnostiNovosti

Neodgovorni vozači: Telefoniraju, pišu poruke, jedu…(+VIDEO)

970pregleda

Eksperiment koji je sprovela američka SR22agency pokazao je da preko osam odsto vozača istovremeno obavlja i neku drugu aktivnost dok upravlja automobilom.

Sudeći na onovu rezultata sprovedenog testa, vozači u SAD ne razlikuju se mnogo od onih u Crnoj Gori kada je riječ o upotrebi mobilnog telefona tokom vožnje.

Američka agencija sporovela je zanimljiv eksperiment za vrijeme saobraćajnog špica na prometnom autoputu I-95 u južnoj Floridi. Njihov tim postavio je na nadvožnjaku kameru koja je tokom 20 minuta snimala vozila na ovoj saobraćajnici. Nakon toga, video je pažljivo pregledan kako bi se utvrdilo koliko je vozača za volanom bilo ometeno nekom drugom aktivnošću.

 

Pogledajte VIDEO:

Utvrđeno je da je za 20 minuta snimanja putem prošlo 2.151 vozilo, a da je čak 185 vozača obavljalo još neku radnju dok su upravljali svojim automobilom. Istraživači su izbrojali 150 vozača koji su razgovarali mobilnim držeći ga u jednoj ruci dok voze, njih 17 pisalo je poruku, dok je 12 uhvaćeno da jede za vrijeme vožnje.

April se obilležava kao mjesec podizanja svijesti vozača o ometenosti za volanom. Iako je tokom testa najviše pažnje posvećeno onima koji su u vožnji bili vidno ometeni, na primjer, korišćenjem mobilnog telefona, definicija ometenosti u vožnji mnogo je šira i uključuje sklanjanje pogleda sa puta kojim se automobil kreće, dekoncentraciju tokom vožnje, kao i sklanjanje ruku sa upravljača.

16212770625719dbcb559b7035691679_orig

Prema podacima za 2013. koje je objavila američka Nacionalna agencija za bezbjednost saobraćaja (NHTSA), 3.154 osobe izgubile su život u saobraćajnim nezgodama čiji je uzrok ometenost vozača, dok ih je 424.000 povrijeđeno.

Isti izvor navodi da je za 10% svih saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom u 2013. godini bila odgovorna ometenost vozača.

 

b92.net

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW