info@autonovosti.com
kia cvvd
Novosti

Novi Kia CVVD motor sa boljim performansama, manjom potrošnjom i dužim životnim vijekom

1.07Kpregleda

Južnokorejski proizvođač Kia razvila je novi motor sa CVVD tehnologijom koji nudi bolje performanse, troši manje goriva i duže traje. Prvi motor sa ovom tehnologijom će biti Smartstream 1,6 T-GDi, četvorocilindarski turbo-benzinski agregat sa 180 KS i obrtnim momentom od 265 Nm.

Kia Motors je, kao dio automobilske grupacije Hyundai Motor Group (HMG), kao prva na svijetu razvila tehnologiju sa vremenski promenjivim upravljanjem otvaranja ventila (Continuously Variable Valve Duration (CVVD)), koju će uskoro masovno koristiti u svojim vozilima.

CVVD, razvijen u HMG-ovom centru za istraživanja i razvoj, optimizuje performanse motora i potrošnju goriva. Kontroliše vrijeme trajanja otvaranja ventila u skladu sa uslovima vožnje – poboljšane performanse za 4%, niža potrošnja goriva za 5% i niže emisije za 12%.

“Razvoj CVVD tehnologije je šansa za grupaciju da napravi iskorak na području inovacija motora”, rekao je Albert Birman, šef odeljenja za istraživanja i razvoj u grupaciji,”Naše napore ćemo usmjeriti u razvoj naprednih rješenja za novu eru mobilnosti, dok ćemo ujedno nastaviti sa razvojem novih tehnologija za motore sa unutrašnjim sagorijevanjem, čime ćemo ispuniti sve strožije emisijske standarde”.

Do sada je performanse i potrošnju goriva kontrolisala tehnologija sa promjenjivim upravljanjem ventilima, koja je određivala trajanje i dubinu otvaranja ventila, sa snagom motora kojeg pokreće ciklus usis goriva-kompresija-širenje-izduv. Tipična tehnologija promjenjivog upravljanja ventilima određuje vrijeme otvaranja i zatvaranja ventila (npr. CVVT) ili sa kontrolom količine ulaznog vazduha (CVVL).Prethodne i postojeće tehnologije upravljanja ventilima nisu mogle određivati trajanje djelovanja ventila, jer je zatvaranje ventila bilo podređeno otvaranju ventila, zbog čega se nije moglo odazivati na različite situacije u vožnji.

CVVD sa prilagođavanjem vremena otvaranja ventila u skladu sa zahtijevima motora vodi tehnologiju u novom smjeru. Kada vozilo vozi pri konstantnoj brzini u niskim okretajima motora CVVD otvara usisne ventile od sredine do kraja takta kompresije. To pomaže kod smanjenja potrošnje goriva smanjenjem otpora koji nastaje zbog kompresije. Kada motor radi u visokim obrtajima, npr. pri visokim brzinama usisni ventil se zatvara na početku takta kompresije kako bi maksimalno iskoristio količinu vazduha koja je potrebna za eksploziju. To poboljšava obrtni moment koji utiče na bolje ubrzavanje.

Novi motor je prvi motor u grupaciji kod kojeg će koristiti CVVD tehhnologiju, a donosi i ventil niskog pritiska za reciklažu izduvnih gasova (LP EGR), koji optimizuje iskorišćenje goriva. Sistem za reciklažu izduvnih gasova vraća nešto goriva, koje je izgorelo u komori za sagorijevanje i time proizvodi efekat hlađenja i smanjenja emisija nitrogen oksida. G1.6 T-GDi donosi i sistem niskog pritiska koji preusmjerava sagorele emisije u kompresor turbo-punjača, umjesto u usisni sistem, čime poboljšava efikasnost kod ubrzavanja.

Nova jedinica je dobila integrisan sistem toplotne obrade, koji brzo zagrijeva ili hladi motor na optimalnu temperaturu, i snažan sistem direktnog ubrizgavanja, koji dostiže pritisak od 350 bara (postojeći T-GDI ima 250 bara). Pored toga je zbog drugačije obrade površine trenje smanjeno za čak 34 %.

Novi motor Smartstream G1.6 T-GDi je trenutno u probnoj fazi za standardnu ugradnju u vozila Kia. Tako će dolazeći modeli ubuduće dobiti neviđene performanse i nisku potrošnju goriva.

 

b92.net

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW