info@autonovosti.com
Novosti

Novi Škodin uspjeh: Za 3 godine 1.000.000 Octavia

456pregleda

Češki proizvođač pohvalio se da je proizveo milioniti primjerak treće generacije modela Octavia, a od 1996. i lansiranja ovog automobila sa fabričkih traka sišlo je preko 5 miliona jedinica. Treća generacija Škodinog kompaktnog automobila, koji predstavlja najvažniji model u proizvodnom programu ove kompanije, predstavljena je krajem 2012, a počela je da se izrađuje 2013. godine.

Većina od milion proizvedenih automobila izašla je iz pogona fabrike Mlada Boleslav u Češkoj. Octavia se sklapa još i u Rusiji, Kazahstanu i Kini, koja je i pojedinačno najveće tržište za plasman ovog modela.

U 2015. Škoda je kupcima isporučila čak 432.300 Octavia III, što predstavlja rast od 11% u poređenju sa 2014. godinom, dok je u prva dva mjeseca 2016. prodato 70.500 primjeraka.

Škoda Octavia III dijeli istu mehaničku platformu sa poslednjom generacijom VW Golfa, a pored najprodavanije verzije sa 5 vrata, u ponudi je i karavan kao i kros varijanta Scout. I upravo je jubilarni milioniti automobil bila Škoda Octavia Scout, izrađena u pogonu Mlada Boleslav.

 

smagazin.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW