info@autonovosti.com
AutomobiliZanimljivosti

Od smrznutih pilića do hiper-automobila

1.34Kpregleda
… to je put koji je prešao Kristijan Fon Konigseg. Ovo je njegova priča.

1800-hp-koenigsegg-regera-acceleration-sounds-odd-with-v8-growl-but-no-gear-change-video-100898_1

Koenigsegg ime u svijetu automobila danas ledi krv u žilama. Jasno je to kada se pogledaju samo dva modela od njih nekoliko, a to su Agera i Regera. Ovaj poslednji je prema nekim procjenama čak jači i bolji od najprestižnijeg hiper-automobila današnjice – Bugatija Chiron. Hiljadu i po konjskih snaga, hibrid, još uz to jako dobrog izgleda. Sve to nastalo je u Švedskoj zahvaljujući, prije svega, jednom čovjeku koji je pratio svoj san.

download

44-godišnji Kristijan Fon Konigseg je kao tinejdžer počeo da zarađuje novac. Između ostalog, radio je u predstavništvu Suzukija, a zatim i u špediterskoj kompaniji koja je, takođe između ostalog, prodavala i smrznute piliće. Ubrzo je shvatio da ga to baš sve i ne interesuje i tri godine kasnije osnovao je svoju firmu jer mu je san od malih nogu bio da stvara automobile.

koenigsegg-01_1280x512c

1994. Koenigsegg je postao stvarnost. Ali, prošlo je dobrih 8 godina do prvog modela. Upornost se isplatila. Model CC8S udario je na drum, uslijedili su ostali. Među njima i CCXR kojeg je prestižni magazin “Forbes” 2009. proglasio jednim od ljepših automobila u istoriji.

sanownik_com_koenigsegg_30848

Sve je napredovalo – tehnologija, ideje, pa i sam Kristijan. 2010. stigao je zastrašujući Agera kojeg su pratili modeli sa dodatkom nekog slova. Ljestvica je podignuta jako visoko sa modelom Regera.

koenigsegg-ccx-side-view

Čini se da je Koenigsegg trenutno nedodirljiv. Kompanija zapošljava oko 100 radnika i od svakog automobila profitira između pola i dva i po miliona dolara. Opet, sve zahvaljujući jednom čovjeku. I njegovom snu….

Pogledajte i njegovu priču:

 

cdm.me

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW