info@autonovosti.com
KorisnoZanimljivosti

Pionir autonomne vožnje je bio Mercedes W114 250

1.75Kpregleda

U zabludi ste ako mislite da je autonomna vožnja rezultat moderne automobilske ere. Jer, ideja kretanja automobila bez vozača je nedavno proslavila 50. rođendan!


Prije pola vijeka, 11. septembra 1968. godine, na Continentalovoj probnoj stazi Contidrom u Njemačkoj je pokrenut prvi elektronski kontrolisani automobil bez vozača. “Na ovalnoj krivini s vozačem duhova”, pojavili su se naslovi u štampi.

Autonomni sistem za potrebe proizvođača guma Continental su razvili Siemens, Westinghouse, a uz pomoć naučnika sa tehničkih univerziteta u Minhenu i Darmštatu.

Prvi autonomni sistem je sagrađen na bazi Mercedesa 250 serije W114. Sistem je opremljen elektromehaničkim upravljanjem, elektromehaničkom kontrolom gasa i radio uređajem za povratne informacije. Induktivni senzori pričvršćeni na prednjoj i zadnjoj strani automobila su mjerili intenzitet magnetnog polja stvorenog kroz struju prenosa.

Ako je lakše objasniti: Ispod betona autodroma je postavljena žica. Na braniku su postavljena dva induktivna senzora, a iz kontrolne sobe, koja se nalazila na početku test staze, automobil je dobijao komande za ubrzavanje i usporavanje preko provodnika.

Prvi automobil bez vozača je prema današnjim standardima bio opremljen prilično primitivnim sistemom, ali prije 50 godina sve je izgledalo fantastično. Nije bilo vozača, ali uvijek je bila osoba u vozilu koja je za svaki slučaj pratila proces.

A test staza je impresivna čak i po današnjim standardima – oval dužine 2,8 km sa djelovima mokre i suve staze.

Treba napomenuti da su inženjeri Continentala željeli da ispitaju ponašanje guma tačnim poštovanjem brzine i putanje u različitim uslovima, što je najbolje mogla da garantuje elektronika. Zato su odlučili da eliminišu ljudski faktor, što je značajno povećalo tačnost mjerenih vrijednosti.


Pogledajte i VIDEO:

 

radiosarajevo.ba


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW