info@autonovosti.com
bugatti veyron
Zanimljivosti

Potrošnja 77,6 l/100 km pri punoj brzini

424pregleda

Vozeći najvećom brzinom od 407 km/h kultna francusko-njemačka jurilica EB 16.4 će tank od 100 litara potrošiti za 19 minuta. Pa ti juri…

Premda je kultni supersportski automobil Bugatti Veyron EB 16.4 dobio nasljednika Chiron ne prestaju pikanterije vezane za njega. Posljednja je vezana za potrošnju. Više smo puta pisali, da potrošnja goriva pri velikim brzinama, prvenstveno zbog otpora vazduha koji se povećava s kvadratom brzine, ‘raste u nebo’.

To najbolje pokazuje francuski cestovni bolid, koji neprestano vozeći najvećom brzinom od 407 km/h (moguće teoretski, praktički teško, čak i na specijalno pripremljenim ovalnim stazama) tank goriva od 100 litara isprazni za 19 minuta!

Kako u tom vremenu pređe 128,9 km ispada da u tim uslovima troši 77,6 litara na 100 km. 

autoportal.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW