info@autonovosti.com
Aktuelnosti

Proizvodnja automobila u Velikoj Britaniji prepolovljena zbog Brexita

684pregleda

Proces izlaska Velike Britanije iz Evropske unije ima snažan uticaj na tamošnju automobilsku industriju. Poslije zatvaravnja nekoliko fabrika, ograničenja u proizvodnji i izmještanje proizvodnje u druge zemlje, sada imamo i konkretne informacije o posledicama.

Odlazak Velike Britanije iz EU bio je zakazan za 29. mart tekuće godine, zbog čega su mnoge automobilske kompanije promijenile svoje proizvodne planove. Kao rezultat toga, broj proizvedenih automobila je praktično prepolovljen. U aprilu 2019. godine, proizvodnja automobila je pala za 56.999 jedinica u odnosu na april 2018. godine. U aprilu 2018. godine, broj automobila proizvedenih u Velikoj Britaniji iznosio je 127.970, krajem aprila tekuće godine prijavljeno je 70.970 proizvedenih jedinica.

Od toga, broj vozila namijenjenih za domaće tržište smanjen je za 43,7 % (pad sa 24.294 na 13.669 primjeraka), dok je broj proizvedenih vozila namijenjen za izvoz smanjen za 44,7 % (sa 103.676 na 57.302).

Raniji izvještaji su govorili o zabrinutom vođstvu u kompaniji Rolls-Royce, kojoj je prijetio prekid proizvodnje, a Jaguar Land Rover otpušta radnike jer značajan deo proizvodnje premešta u Slovačku, gde je otvorena prva fabrika tog proizvođača luksuznih automobila u kontinentalnoj Evropi. I Nissan je u Velikoj Britaniji objavio prestanak proizvodnje modela X-Trail, a veliku zabrinutost imaju i u kompaniji Ford.

Prethodno navedeni datumi Brexita nisu uspeli, jer nisu ispunjeni uslovi EU. Novi datum je 31. oktobar 2019. godine, što znači da se neizvesnost u automobilskoj industriji nastavlja. Očekuje se da to poveća već veliku štetu u automobilskoj industriji, sa novim otpuštanjima radnika, smanjivanjem investicija i dodatno usporavanje.

 

autoblog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW