info@autonovosti.com
Prvi automobil na Antarktiku - Arrol Johnston
Zanimljivosti

Prvi automobil na Antarktiku – Arrol Johnston

611pregleda

Samo pet godina nakon Ferdinanda Budickog automobilizam je začet i na najhladnijem kontinentu.

Prvi automobil na Antarktiku - Arrol Johnston

Početak dvadesetog vijeka obilježile su brojne ekspedicije kojima su avanturisti iz različitih dijelova svijeta pokušali osvojiti Južni pol. Zna se gotovo sve o velikoj borbi Amundsena i Scotta, no manje je poznata nešto ranija britanska ekspedicija Ernesta Shackletona iz 1908, koja je uspjela doći na samo sto i osamdeset kilometara udaljenosti od Južnog pola – uz pomoć automobila škotske marke Arrol-Johnston. Ovaj je automobil zbog vaduhom hlađenog motora bio prilično pogodan za ekstremne uslove, no u odabiru je ipak najvjerojatnije glavnu riječ imao finansijer ekspedicije, Sir William Beardmore, koji je bio i vlasnik ove ugledne škotske fabrike.

Prvi automobil na Antarktiku - Arrol Johnston

Arrol-Johnston je za Shackletonovu ekspediciju izgradio poseban automobil sa Simmsovim motorom i dva seta točkova: na jednima su bili montirani Dunlopovi pneumatici, dok su drugi bili drveni. Izduv je išao ispod poda kako bi služio za grijanje nogu posade, a potom kroz posebnu komoru gdje je njegova toplina topila snijeg i pretvarala ga u vodu za kuvanje. Uprkos ovim domišljatim rješenjima u ekstremnim se uslovima Antarktika pokazalo da niti na jednom setu točkova automobil ne može proći kroz duboki snijeg. Pomoglo je tek kada su na prednje točkove montirali skije, a automobil je značajno olakšao dovoženje neophodnih zaliha s broda u bazni logor. Pol ipak nije osvojen, morali su se vratiti ostavši bez zaliha hrane, a automobil je završio put propavši u jednu od pukotina u ledu, gdje je zacijelo i danas. Sačuvan je samo jedan njegov točak, kao i kanta motornog ulja starog više od stotinu godina, u ostacima baznog logora ekspedicije.

Prvi automobil na Antarktiku - Arrol Johnston

 

autoportal.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW