info@autonovosti.com
KorisnoZanimljivosti

Još šezdesetih godina su italijani ugrađivali mjenjač sa 6 brzina

1.95Kpregleda

Alfa Romeo 33 Stradale po mnogo čemu je pionirski i jedinstven model u istoriji.

alfa-romeo-33-stradale-autonovosti.me-1

Danas ručni mjenjači sa šest stepeni prenosa nisu rijetkost, dapače kod snažnijih modela s turbodizelskim motorima su postali pravilo, ali ne tako davno još su i 5-stepeni bili rijetka zvjerka. Valja se sjetiti da je čak i moćni Porsche 930, poznatiji kao 911 Turbo, sve do kraja osamdesetih dolazio samo sa četverostepenim ručnim mjenjačem. Alfa Romeo je decenijama zagovarao danas opšteprihvaćenu ideju o većem broju stepena prenosa, pa su dugo bili gotovo jedini serijski proizvođač koji je serijski nudio 5-stepeni mjenjače. U najekskluzivnijem modelu iz 1967. otišli su i korak dalje te ponudili mjenjač s čak šest stepeni prenosa.

alfa-romeo-33-stradale-autonovosti.me-1

Alfa Romeo 33 Stradale po mnogo čemu bio je izuzetan automobil, nastao kao jedva primirena cestovna veryija uspješnog trkačkog prototipa. Prodato ih je svega nekoliko, jer je to potkraj šezdesetih bio uvjerljivo najskuplji automobil na svijetu, a praktičnošću se nije mogao dičiti. Za početak, trebalo je ući u njega – bio je to prvi serijski automobil niži od metra! Dvolitreni atmosferski motor razvijao je između 230 i 270 KS, što je specifičnom snagom na nivou najsnažnijih atmosferskih motora današnjice. Pridodamo li ovim posebnostima i fantastičan dizajn Franca Scaglionea, postaje jasno zbog čega je 33 Stradale danas jedan od najobožavanijih, no i najrjeđih svjetskih klasika.

Pročitajte i ovaj tekst
alfa-romeo-33-stradale-autonovosti.me-1

50 godina Alfa Romeo 33 Stradale

Kompanija Alfa Romeo posjeduje određene modele koji su bili i ostali prave ikone automoblske industrije… U svojoj karijeri, italijanski brend kreirao je neke od najljepših i najuspješnijih automobila u istoriji, voženih ulicama širom svijeta, ali i nekim od najpopularnijih trkačkih staza. Prošlo je pola vijeka od kada je kompanija Alfa Romeo predstavila svijetu svoj legendarni […]

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima
0 comments

 

alfa-romeo-33-stradale-autonovosti.me-1

 

autoportal.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW