info@autonovosti.com
AutomobiliZanimljivosti

Trabant je bio prvi auto od recikliranog materijala

876pregleda

Ekolozi, uživajte: san o automobilu čija bi karoserija u potpunosti bila napravljena od recikliranih materijala i na početku trećeg milenijuma čini nam se pomalo nerealnom, ali zapravo, takav je automobil postojao još prije više od pedeset godina.

AWZ P70 iz istočnonjemačkog Zwickaua, kao i njegov mnogo poznatiji nasljednik Trabant, bili su napravljeni od kombinacije otpadnog materijala lokalne hemijske industrije i ostataka pamuka iz sovjetskih tekstilnih postrojenja. Prvi je P70 ušao u proizvodnju još 1955., kao prvi svjetski automobil od recikliranog materijala.

Razlog tome, svakako, ipak nije bio ekološke prirode – bila je to hronična nestašica metala u DDR-u i nevoljnost trošenja skupih deviza na njegov uvoz. Uprkos tome, ni P70 ni kasniji Trabant u vremenu nastanka dizajnom i strukturalnom čvrstinom nisu zaostajali za onovremenim uporedivim zapadnim modelima. Motorizacijom jesu: dvotaktni motori pedesetih godina su već gotovo svuda bili zamijenjeni četverotaktnima, a količina zagađenja emitovanog iz izduva Trabanta toliko je veća u odnosu na onu savremenih automobila, da u potpunosti poništava sve eventualne ekološke prednosti upotrebe recikliranog materijala u njegovoj izradi.

 

autoportal.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW