info@autonovosti.com
Zanimljivosti

Prvi evropski muzej Mazda otvorila u Njemačkoj

731pregleda

Mazda je u njemačkom gradu Augsburgu otvorila svoj prvi muzej izvan Japana, u kome je u prvoj postavci izloženo 45 zanimljivih modela.

Das Mazda Familia 1000 Coupé und der Mazda Cosmo Sport

Najveća zasluga za otvaranje muzeja klasičnih modela Mazdinih automobila u Njemačkoj pripala je porodici Frey u kojoj su odlučili da dio svoje velike kolekcije podijele s publikom.

Na svečanosti otvaranja muzeja bio je i potpredsednik japanske automobilske kompanije Akira Marumoto, a posjetioci će u prvoj postavci moći da vide 45 zanimljivih automobila Mazda, gdje će uskoro obilježiti stoti rođendan.

Među najzanimljivijim izloženim modelima su Cosmo Sport iz 1967. godine, Familia 1000 Coupe iz 1966. godine, Luce RX87 iz 1969. godine, ali i najprodavaniji model s Wankel rotacionim motorom RX-7 iz 1992. godine.

Tu je i model R360 iz 1960. godine, koji se smatra prvim Mazdinim putničkim automobilom masovne proizvodnje, a publici će biti zanimljiv i kamionet s tri točka K360 iz 1962. godine, AZ-1 s centralno smještenim motorom i model 616 iz 1973. godine.

Postavka će ubrzo biti proširena, jer u Frey porodici koja se bavi uvozom i prodajom Mazdinih automobila u kolekciji imaju više od 120 modela Mazdinih automobila iz različitih perioda.

 

klix.ba

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW