info@autonovosti.com
Zanimljivosti

Renault i oživljavanje slavne istorije

514pregleda

Vjerovali ili ne, prošlo je čak tri i po decenije otkad je apsolutno “ludi” Francuz po imenu Jean Ragnotti za volanom vječno fascinantnog Renaulta 5 Turbo, sa startnim brojem 9 razvalio konkurenciju na Rallyju Monte Carlo. Bila je to pobjeda za pamćenje, te je time Ragnotti zauvijek upisan među one najluđe, najtvrdoglavije, najuspješnije i na kraju krajeva i najpoznatije vozače tog slavnog Rallyja, a to čak ni na papiru nije mala stvar.

Svakako, Rallye Monte Carlo je oduvijek bio glavna meta za mnoge proizvođače automobila i vozače koji su se u tom prljavom sportu htjelo pošto-poto dokazati, pa stoga čak i samo jedna pobjeda u ukupnom plasmanu na ovom Rallyju vrijedi kao nešto posebno.

Ovogodišnji Rallye Monte Carlo, tj. posebna proslava vezana uz taj slavni Rally počinje danas, 29. januara, te će ljubiteljima ovog sporta izuzev raznoraznih drugih više ili manje zanimljivih takmičarskih automobila sa znakom Volkswagena, Forda, Hyundaija i ostatka svite aktuelnih konstruktora ponuditi i specijalno iznenađenje. Naime, Renault se odlučio na stazu ponovno poslati po dva primjerka svojih najslavnijih Rally-automobila, te po dva vozača i suvozača.

stage-map-1024x592

Dotični automobili su Renault 5 Turbo i Renault 5 Alpine, vozači su već spomenuta legenda Jean Ragnotti i Michel Leclere (koji je izuzev uzimanja mjere konkurenciji na prašnjavim i prljavim stazama svoju priliku svojevremeno dobio i unutar svijeta Formule 1) , dok su suvozači Michel Duvernay (za Ragnottija) i Francois-Paul Forgeoux (za Leclerea).

Što se automobila tiče zapravo nismo sigurni koliko ih je potrebno opisivati, jer oba u svijetu Rallyja imaju status legendi. No za one rođene nakon izumiranja divljih Turbo-mašina, Grupe B i ostatka tadašnjih relevantnih ideologija, ipak vrijedi ukratko pojasniti o kakvim se automobilima radi.

renault-crews-rallye-montecarlo-historique-6-1024x702

Renault 5 Turbo baziran je na tada aktuelnom malenom gradskom automobilu, no direktno uporediti bazu s ovim čudovištem bilo bi isto kao i uporediti prosječnu starletu s Marie Skłodowskom-Currie. Doduše, za one odabrane se zbog homologacijskih pravila mogla kupiti civilna verzija „turbaka“, no ti su primjerci u današnje vrijeme prava rijetkost. Uglavnom, receptura je bila jednostavna: 1,4-litarski (centralno-smješten) motor s četiri cilindra i nekih 450 konja. Zatim je tu i Turbo-punjač s „rupom“ tokom čijeg trajanja čovjek može bez problema pogledati blok idiotskih reklama sa neke od domaćih televizija i pogon na zadnje točkove.

renault-crews-rallye-montecarlo-historique-12

E da…ne bi trebalo zaboraviti i nekih devetstotinjak kilograma maksimalne težine ovog čudovišta „za po blatu“, jer bez tog dijela stvari jednostavno nisu dobro stavljene u kontekst svog ludila koje se pod papučicom gasa nalazilo za tadašnje vozače poput (danas 70-godišnjeg) Ragnottija. Dakle s koje god strane se ovaj žuto-bijelo-crni Renault 5 gledao, jasno je da se ne radi o nekom normalnom automobilu, već o bolidu za čijim volanom nije bilo teško opako nastradati.

Drugi od dva posebna Renaulta puno je bliži svom civilnom izdanju, no čak je i 1,4-litreni motor s 93 konja krajem sedamdesetih bio dovoljan da se pomete konkurencija kada je to bilo prijeko potrebno. Samim time Renault 5 Alpine možda izgleda „obično“ i „serijski“, no kao automobil koji je s tim (danas) slabašnim motorom do stotke ubrzavao za nekih 9 sekundi i svojom upravljivošću fascinirao vozače i publiku ipak ispada itekako vrijednim spomena – tim više što je zaista pobjeđivao.

Jean Ragnotti
Jean Ragnotti

Vozački dvojac zapravo ne treba posebno spominjati, jer onima koji prate svijet Rallyja ne treba crtati tko su Jean Ragnotti i Michel Leclere. Dovoljno je reći da su kao vozači zbog svojih sposobnosti u današnje vrijeme dio istorije, ali i da ih je zbog godišta moguće opisati „djedicama“. Uostalom, zamislite samo svojeg djeda koji u svojoj sedamdesetoj godini života umjesto dekice oko nogu zbog kostobolje oblači trkaći kombinezon u Renaultovim ratnim bojama, sjeda za volan monstruma koji je i u jeku mladosti bio u stanju ubiti vozača i suvozača na mjestu.

Michel Leclere
Michel Leclere

Najljepše od svega jest to što se u organizaciji jednog ovakvog proizvođača tu i tamo ovakvi automobili i vozači ipak pokažu svekolikoj javnosti, jer na slavnu povijest i fascinaciju koja za mnoge nikada nije minula, uvijek vrijedi podsjetiti.

automobili.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW