info@autonovosti.com
Alfa Romeo 155 GTA Stradale
AutomobiliZanimljivosti

Rijedak dragulj – Alfa Romeo 155 GTA Stradale

880pregleda

Ako ikada onda sada podignite kredit, ili razbijte kasicu, smiješi se ulaganje iz snova! Zašto? Krenimo od početka… Naime, izuzetno popularni touring šampionati širom Evrope 90-ih godina prošlog vijeka su imali i svoje zvijezde, a najveća od svih je došla iz Milana.

Alfa Romeo 155 GTA Stradale

Alfa Romeo 155 je dominirao na stazama i osvojio sve što se moglo osvojiti, od titule domaćeg Superturismo šampionata, španskog i britanskog do njemačkog TDM-a gdje je držao lekcije Mercedesu, Opelu, BMW-u, Fordu… Italijani su uspjehe trkačkog 155 proslavili na poseban način, drumskom verzijom, a sve kako bi parirali BMW-u M3 i Mercedesu 2.5-16, kako na stazama tako i na putu.

Alfa Romeo 155 GTA Stradale

Alfa Romeo 155 GTA Stradale

Pod rukovodstvom legendarnog Abarthovog konstruktora Sergia Limonea, čovjeka koji je projektovao ikonsku Lanciju 037, poslednjeg reli pobjednika sa zadnjim pogonom, prototip Alfe koja bi ubijala Njemce i na putu je krenuo pod nazivom code SE053 155 GTA Stradale, a kao osnova je poslužio serijski model 155 Q4 koji je ispod lima u stvari koristio kompletnu tehnologiju Lancia Delta Integrale modela.

Alfa Romeo 155 GTA Stradale

Motor za 155 GTA je dorađen po specifikacijama grupe N, a izmjene je doživio i izgled s agresivnije oblikovanim aerodinamičkim dodacima, unutrašnjost kao i oslanjanje. Kada je auto 1993. godine predstavljen šefovima Fiata sve je krenulo nizbrdo. Naime, smatrali su da motor ispod 200KS nije dovoljno snažan i da bi ispod poklopca trebalo da bude V6 Busso kao i u 490KS snažnom trkačkom bolidu, ali to nije bilo moguće izvesti s obzirom na to da veliki Busso nikako nije mogao da se uklopi s oslanjanjem Delte Integrale u 155 Stradale.

Alfa Romeo 155 GTA Stradale

Na kraju je projekat odbačen jer bi svaka izmjena izazvala velike troškove, auto je jednom bio izložen na Salonu automobila u Bolonji pa je korišćen kao medicinsko vozilo na VN Italije u Monci 1994. godine, pa je prodat Fiatovom dileru iz Milana Tonyju Fassini. Zatim je preko Njemačke i Monaka ponovo završio u Italiji gdje je doveden do stanja kada je bio nov.

 

Alfa Romeo 155 GTA StradaleAuto će krajem mjeseca u Padovi biti ponuđen na prodaju putem aukcijske kuće Bonhams za najmanje 200.000 eura, a ko ga kupi imaće u rukama Sveti gral Alfa Romea kome će s vremenom cijena samo rasti, i rasti…

Alfa Romeo 155 GTA Stradale

 

jutarnji.hr

 


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW