info@autonovosti.com
Automobili

Rimac Concept S

907pregleda

Na sajmu automobila u Ženevi kompanija Rimac Automobili iz Hrvatske uz produkcijsku verziju svog hipersportskog električnog automobila Concept_One predstavila, kako kažu, i njegovog zlog brata blizanca, radikalniji i još snažniji Concept S.

rimac-concept-s-autonovosti.me-4

Konstruisan i napravljen da iskoristi maksimum potencijala Rimac All Wheel Torque Vectoring sistema, Concept S dolazi sa 218 kW (296KS) više snage i 200 Nm više obrtnog momenta, ali ujedno i sa 50 kg manje mase u odnosu na Concept_One. Uz sve to dodatno se ističe agresivnim aerodinamičkim paketom, gdje se posebno ističe veliko aerodinamično “krilo” na zadnjem dijelu.

rimac-concept-s-autonovosti.me-2

Ovi dodatni aerodinamični elementi nisu ukras, upravo suprotno, poboljšali su silu potiska prema tlu za čak 34%, tačnije do 650 kg, koji “gura” nisku i široku karoseriju Rimca Concept S prema asfaltu.

rimac-concept-s-autonovosti.me-1

U kombinaciji sa gumama visokih performansi i uz veći nivo prianjanja omogućeno je otvaranje širokog spektra ekstremnih postavki za sistem All Wheel Torque Vectoring (RAWTV), pa su dinamičke performanse Concepta S uz 1384 KS i 1800 Nm obrtnog momenta sada podignute na još veći nivo.

160301083.2_xl

Do 100 km/h ovaj model će ubrzati za 2,5 sekundi, do 200 km/h za 5,6 sekundi, dok će brzinu od 300 km/h postići nakon svega 13,1 sekundi. Najveća brzina ovog modela iznosi 365 km/h.

rimac-concept-s-autonovosti.me-3

Ali, nije sve u brzini, nešto je i u kontroli pa treba reći i da mu je zaustavni put pri brzini od 100 km/h svega 31,5 m.

 

auto.blog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW